31.08.2007. / 10:26

Autor: Martina Čizmić

LIJEČENJE BUBREŽNIH BOLESNIKA

Hrvatska u europskom projektu COSMOS

Hrvatska je uz Švicarsku jedina zemlja izvan EU uključena u COSMOS. Europski medicinsko-znanstveni projekt ima za cilj prevenciju i liječenje sekundarnih tegoba i komplikacija kod kroničnih bubrežnih bolesnika.

Jedna od najčešćih komplikacija je poremećaj metabolizma zbog kojeg dolazi do koštane bolesti te kalcifikacije krvožilnog sustava.

Projekt COSMOS vodi Španjolac dr. Jorge Cannata Andia. Uključeno je više od pet tisuća bubrežnih bolesnika iz 20 europskih država. Odnendavno su u projekt uključena i četiri hrvatska dijalitička centra, dva iz Zagreba te Šibenik i Vinkovci. Uz dr. Duška Pavlovića koji je hrvatski koordinator, uključeni su i dr. Branka Jeren-Strujić, dr. Marija Gulin i Violeta Ćorić-Martinović.

COSMOS sponzoriraju Europsko nefrološko društvo, Zaklada Renal Inigo Alvarez, Bone and Mineral Reaserch Unit, klinika Asturias i tvrtka Amgen. Dr. Pavlović istaknuo je da je iznimno važno da Hrvatska ne zaostaje za bogatijim zemljama EU po učestalosti komplikacija i načinu liječenja kroničnih bubrežnih bolesnika.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika