31.08.2007. / 12:37

Autor: Marijana Zrinjski

NEZAVISNOST KOSOVA

Çeku najavio proglašenje neovisnosti Kosova za prosinac

Kosovski premijer Agim Çeku jučer je najavio jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova ako pregovori vođeni pod okriljem međunarodne zajednice ne otvore većinskim kosovskim Albancima put u neovisnost.

Jučer su u Beču trojica posrednika iz SAD-a, Europske unije i Rusije: Frank Wisner, Wolfgang Ischinger i Aleksander Botsan-Harčenko, sa srpskim i albanskim izaslanstvom pregovarali o budućnosti Kosova. Albanski tom naznačio je da 10. prosinac smatraju posljednjim datumom za međunarodno priznavanje nezavisnosti Kosova.

Kosovski Albanci i dalje odbijaju odustati od svojih zahtjeva za punu neovisnost od Beograda, koji i dalje nudi «bitnu» autonomiju. «Nema više odgode. Ne možemo si više priuštiti neizvjesnost. Trebamo odluku. Inzistirati ćemo na razgovorima koji otvaraju put da proglasimo neovisnost. Ako se to ne dogodi, morat ćemo proglasiti neovisnost i tražit ćemo od međunarodne zajednice da nas prizna», kazao je Čeku.

Najava o jednostranom proglašenju neovisnosti navodno je jako uzrujala srpski tim.

Izaslanik EU Wolfgang Ischinger komentirajući jučerašnje pregovore kazao je pak kako Europska unija mora biti jedinstvena ako propadnu ovi ne baš obećavajući pregovori, kojima rok istječe u prosincu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika