31.08.2007. / 15:27

Autor: Nina Tomljanović, Martina Čizmić

OSIJEK

Đapić ostaje gradonačelnik Osijeka, povučena odluka o gradnji dvorane "Gradski vrt"

Anto Đapić, predsjednik HSP-a i gradonačelnik Osijeka na današnjoj konferenciji za novinare, suprotno očekivanjima i ranijim najavama, ipak nije podnio ostavku na mjesto gradonačelnika grada Osijeka, ali je kazao da će ostavku podnijeti na sjednici Gradskoga vijeća 3. rujna.

Đapić je također kazao da je Gradsko poglavarstvo s dnevnog reda povuklo odluke o gradnji dvorane "Gradski vrt" te sklapanju sporazuma s Vladom o zajedničkom plaćanju zakupnine za dvoranu, o kojima se trebalo raspravljati na toj sjednici.

Na novinskoj konferenciji, predsjednik HSP-a i saborski zastupnik navodi da je razlog za povlačenje najavljene ostavke  HDSSB-ovo bacanje letaka po Osijeku. Taj je postupak usporedio sa Göbelsovim nacističkim propagandnim metodama. Pojasnio je kako je riječ o letcima koji su se jučer pojavili u Osijeku, a u kojima se upozorava na razliku od 484 milijuna kuna između gradnje dvorane po modelu za koji se zauzima HSP i modela putem kreditnog zaduženja, koji je nedavno predstavio HDSSB, a na kojemu se nalaze riječi "spriječimo pljačku pola milijarde kuna".

Đapić je ocijenio da se letcima HDSSB-a "poziva na javni linč njega osobno, a tako i svih onih koji su sudjelovali u pregovorima i donošenju odluke", što mu, kako tvrdi, "ne dopušta da se povuče bez sučeljavanja s HDSSB-om na Gradskom vijeću". Istaknuvši kako je takva kampanja i dio oporbe odvratila od namjere da podupre ovaj projekt te kako je sada sigurno da gradnja dvorane na sjednici Gradskog vijeća neće dobiti potporu, Đapić je izvijestio kako je Poglavarstvo donijelo odluku o povlačenju suglasnosti za gradnju dvorane po modelu JPP-a. Đapić je ocijenio kako odgovornost za sudbinu dvorane i neodržavanje Svjetskog rukometnog prvenstva u Osijeku 2009. snosi onaj dio gradske koalicije "koji je odustao od projekta, koji se zagovarao dvije godine", odnosno HDSSB kojemu, kako navodi, sada ostaje mogućnost da ovaj problem pokuša riješiti mogućim sklapanjem nove većine u Gradskom vijeću.

Projekt je razbijen, ustvrdio je Đapić, zbog, kako kaže, nerazumne mržnje HDSSB-a prema Zagrebu" te njihova cilja "da Vlada ne ulaže u Osijek i Slavoniju, jer kada bi to činila, pitanje je na čemu bi opstala njihova politička opcija".

Na pitanje novinara kakav će biti odnos HSP-a prema HDSSB-u u Županijskoj skupštini Đapić je kazao kako HSP ni u toj skupštini više nije u koaliciji s HDSSB-om, te da ne želi prognozirati rasplet događaja, ali da se HSP zauzima za izbore i u Osijeku i Županiji.

Predsjednik HSP-a je ponovio kako je gradnja dvorane povod, a ne razlog za razbijanje koalicije, a da je radikalni pad popularnosti HDSSB-a, pravi razlog. Budući da se, kako smatra, u HDSSB-u tome nisu znali prilagoditi, tražili su bilo kakav model da se politički održe na životu, pa i taj da sa svojim navodno najljućim političkim protivnicima pokušavaju formirati novu većinu.

Da je premijera Ivu Sanadera pozvao na otvorenje "Osječkog ljeta kulture" (OLJK) na zamolbu predsjednika HDSSB-a Vladimira Šišljagića, koji je, kako tvrdi, to obrazložio tvrdnjom da HDSSB nema budućnosti u stalnom sukobljavanju s HDZ-om, Đapić je ustvrdio te kazao da je tada reagirao Glavaš, koji se tomu usprotivio, ali ja ne mogu, rekao je Đapić, zbog njegove želje opozvati poziv predsjedniku Vlade, pa ako je ovo cijena toga, neka bude.

Vezane vijesti

Pianigiani dao ostavku

Pianigiani dao ostavku

Simone Pianigiani dao je ostavku na dužnosti trenera Montepaschija, s kojim je u šest sezona provedenih u klubu osvojio jednako toliko naslova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika