02.09.2007. / 16:37

Autor: Nina Tomljanović

ISTRAŽIVANJE

Za kisik na Zemlji zaslužni vulkani

Erupcije vulkana iznad zemlje događaju se na puno većim temperaturama nego erupcije ispod vode pa zbog toga troše mnogo manje kisika u tom procesu

Da su vulkani djelimično zaslužni za pojavu većih količina kisika na Zemlji, pokazula su najnovija istraživanja. Naime, kada je prije milijardu godina bilo vrlo malo kiska na Zemlji, formiranje dva velika kontinenta i izdizanje vulkana iz oceana i mora dovelo je do povećanja njegove koncentracije.

S obzirom da su prije milijardu godina skoro svi vulkani bili ispod vode, Zemlja je imala vrlo malo kisika u atmosferi, a i njega su "iskorištavala" isparavanje plinova i lave, prenosi LiveScience.

Vulkani su se počeli uzdizati iz vodenih dubina, tek kada se kopnena masa razdvojila u dva velika kontinenta. Erupcije vulkana iznad zemlje događaju se na puno većim temperaturama nego erupcije ispod vode pa zbog toga troše mnogo manje kisika u tom procesu.

Upravo zbog izdizanja iz dubina te pomoću fotosinteze, povećanje količine kisika u Zemljinoj atmosferi omogućilo je razvijanje života kojeg danas poznajemo.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika