03.09.2007. / 08:53

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKA-SLOVENIJA

Janša ponovo demantirao tvrdnje Antona Ropa o incidentima

U razgovoru za komercijalnu televizijsku postrojbu POP-TV Janša je kazao: ''Naš razgovor je išao u pravcu smirivanja situacije, a ne izazivanja incidenata". Kako je pojasnio, do telefonskog razgovora njega kao tada oporbenog prvaka i hrvatskog premijera došlo je na inicijativu Sanadera

Janez Janše, slovenski premijer ponovo je demantirao tvrdnje bivšeg premijera Antona Ropa da se pred slovenske parlamentarne izbore 2004. godine kao vođa tadašnje oporbe "dogovarao" o incidentima na moru s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. U razgovoru za komercijalnu televizijsku postrojbu POP-TV Janša je kazao: ''Naš razgovor je išao u pravcu smirivanja situacije, a ne izazivanja incidenata". Kako je pojasnio, do telefonskog razgovora njega kao tada oporbenog prvaka i hrvatskog premijera došlo je na inicijativu Sanadera.

Premijer Sanader tada je boravio u New Yorku, i to nakon što je hrvatska granična policija na nekoliko sati zadržala predsjednika Slovenske pučke stranke (SLS) Janeza Podobnika koji je mimo graničnog prijelaza Plovanija u vrijeme pred izbore sa članovima svoje stranke posjetio Joška Jorasa.

Anton Rop, tadašnji premijer tada je zaprijetio da Slovenija neće podržavati Hrvatsku na njenom putu u EU. U to vrijeme Janša je njegove izjave ocijenio štetnim i pretjeranim, pojasnivši da je s hrvatskim premijerom tada pokušao smiriti situaciju nakon Ropove "pretjerane reakcije", slovenski premijer je kazao da Ropova tadašnja prijetnja i danas Sloveniji nanosi štetu "kad predstavlja svoje argumente" o granici u međunarodnoj javnosti.

Janša je, govoreći o svom načelnom dogovoru sa premijerom Sanaderom o prepuštanju graničnog pitanja arbitraži, rekao da će realnost te opcije biti poznata tek nakon što okvir za arbitražu, kako je dogovoreno sa Sanaderom na Bledu, budu dali pravnici te da će to biti poznato kroz nekoliko mjeseci, "nakon izbora u Hrvatskoj".

Opovrgavajući tvrdnje da nije imao mandat za dogovor sa Sanaderom da se predloži da arbitražu preuzme Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu, Janša je kazao da ga podržava većina slovenskih stranaka koje predstavljaju više od 80 posto slovenskog biračkog tijela, odnosno da su protiv arbitraže samo Jelinčičevi nacionalisti i dio Liberalnih demokrata.

Slovenski premijer je u graničnom prijeporu s Hrvatskom, naglasio da niti u slučaju arbitraže ne može doći do situacije u kojoj će jedna strana biti apsolutni pobjednik, a druga apsolutni gubitnik.

Kazao je da nisu točne niti izjave da Slovenija nema pravnu analizu mogućeg ishoda arbitraže. Dodao je da su takve analize rađene već 2001. godine, te da ih je radila i njegova vlada u vrijeme izdavanja Bijele knjige o granici s Hrvatskom koju je izdalo slovensko ministarstvo vanjskih poslova. "Na arbitražu smo i mi i Hrvatska približno jednako pripremljeni", kazao je Janša.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika