03.09.2007. / 09:35

Autor: Nina Tomljanović

NOVI PRAVILNIK

Veliko poskupljenje kućanskih aparata zbog reciklaže

Obveza zbrinjavanja EE otpada već je duže vrijeme u primjeni u većini zemalja EU, ali po znatno nižim naknadama koje su definirane ovisno o vrsti proizvoda

Od 6. kolovoza su svi proizvođači obavezni plaćati jedinstvenu naknadu za zbrinjavanje EE otpada u Hrvatskoj. To se primjenjuje od kada je na snagu stupio novi Pravilnik o gospodarenju otpadnim električnim i elektroničkim uređajima i opremom. Naknada iznosi 2.25 kuna po kilogramu bez obzira da li se radi o perilici, hladnjaku, televizoru, telefonu, mikseru ili osobnom računalu. Najveću težinu, pa time i naknadu u navedenoj grupi imaju kućanski aparati, iako imaju najveću mogućnost recikliranja i uporabe. Procjenjuje se da će godišnja naknada samo za velike kućanske aparate u Hrvatskoj iznositi blizu 100 milijuna kuna.

Budući da se radi o visokoj naknadi, proizvođači kućanskih aparata su prisiljeni znatno povećati maloprodajne cijene, pa tako primjerice perilice rublja i hladnjaci poskupljuju i više od 10 posto. Slično poskupljenje odnosi se i na sve ostale kućanske aparate. Obveza zbrinjavanja EE otpada već je duže vrijeme u primjeni u većini zemalja EU, ali po znatno nižim naknadama koje su definirane ovisno o vrsti proizvoda. Primjerice prosječna naknada, koja se u Hrvatskoj obračunava po kilogramu aparata, iznosi 200 kn, a u Europi ista naknada iznosi od 15 do 40 kuna po perilici, ovisno o zemlji.

Proizvođačima i trgovcima je visina troška naknade ozbiljno ugrozila poslovanje proizvođača i uvoznika te dovela do znatnog povećanja maloprodajnih cijena kućanskih aparata.

Vezane vijesti

Vlada poskupila struju i plin bez HERA-inog blagoslova?

Vlada poskupila struju i plin bez HERA-inog blagoslova?

Odluka o poskupljenju električne energije za 20 i plina za 22 posto koja je donesena na sjednici Vlade, prema svemu sudeći je nelegalna.Kako piše… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika