03.09.2007. / 10:45

Autor: Nina Tomljanović

PITANJE KOSOVA

Lavrov: ''Moskva nespremna pogađati se oko Kosova''

"Treba biti jasno da vanjska politika Rusije nije konfrontacijska, ali za nas postoje tzv. crvena linije, a to je kada se stvara realna prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti ili postojećem međunarodno-pravnom poretku. Među tim pitanjima su planovi o razmještanju baza globalnog sustava proturaketne obrane SAD-a u istočnoj Evropi i rješavanje pitanja Kosova", kazao je Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako se Moskva nije spremna pogađati oko statusa Kosova ili planova Washingtona za postavljanje elemenata proturaketnog štita u Europi te da Zapad to treba shvatiti.

Prema njegovim riječima, Kosovo i američki planovi za postavljanje elemata proturaketnog štita u istočnoj Europi za Rusiju predstavljaju tzv. "crvene linije" koje se ne smiju prijeći. "Treba biti jasno da vanjska politika Rusije nije konfrontacijska, ali za nas postoje tzv. crvena linije, a to je kada se stvara realna prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti ili postojećem međunarodno-pravnom poretku. Među tim pitanjima su planovi o razmještanju baza globalnog sustava proturaketne obrane SAD-a u istočnoj Evropi i rješavanje pitanja Kosova", kazao je Lavrov u svom govoru studentima i profesorima Moskovskog državnog fakulteta za međunarodne odnose, istaknuvši da Rusija ne trguje te da njihovi međunarodni partneri to trebaju shvatiti.

Ruski ministar vanjskih poslova također je rekao da vanjska politika Rusije nikada neće biti usmjerena protiv drugih država ili koalicija i da će nastaviti igrati uravnoteženu ulogu u međunarodnim poslovima.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika