04.09.2007. / 20:02

Autor: Nina Tomljanović, Martina Čizmić

TRAGEDIJA SE NASTAVLJA

Stanje vatrogasaca vrlo kritično, operacije otkazane

Stanje petorice teško opečenih vatrogasaca je i dalje vrlo kritično, a liječnici se bore za njihove živote. Najteže je kod 19-godišnjeg Josipa Lučića kojem su počeli otkazivati bubrezi, nakon što su mu prije dva dana počeli otkazivati dišni organi, Kako je rekao ravnatelj KB Dubrava Milan Kujundžić, nakon dušnih organa, počeli su mu otkazivati i bubrezi.

Kujundžić je naglasio i kako su medijske kritike o tome kako je unesrećenima trebalo odmah presaditi umjetnu kožu potpuno neosnovane. Tvrdi kako je to moguće učiniti samo kod manjih opeklina, ali ne kada je ozlijeđeno više od 90 posto tijela.

Pročelnik Odjela za plastičnu kirurgiju KB Dubraca dr. Zdenko Stanec rekao je da liječenje opeklina u Hrvatskoj ima dugu tradiciju i da su naši plastični kirurzi educirani za liječenje svih vrsta opeklina i komplikacija. No, napomenuo je da je unatoč kvalitetnoj intenzivnoj njezi i novim materijalima, u svim svjetskim centrima visoka smrtnost ukoliko je opečenov iše od 50 posto površine.

Problemi s dišnim sustavom sinoć su se pojavile i kod Karla Ševardije, te su liječnici zbog toga odustali od planirane operacije. Pomoćnik ravnatelja Klinike za traumatologiju dr. Draško Boljkovac rekao je kako je prognoza iznimno loša.

Cijela Hrvatska jučer se u tuzi oprostila od vatrogasaca koji su svoj život dali kako bi ugasili požar na otoku Kornatu. Na šibenskom gradskom groblju Kvanj, uz počasne plotune i državnu himnu, pokopani su Dino Klarić i Ivan Marinović, a ispraćeni Ivica Crvelin te Marko Stančić koji su zajedno s Anttom Crvelinom pokopani na mjesnom groblju u Tisnom.

Na groblju u Vodicama pokopani su Hrvoje Strikoman (18) te godinu dana stariji Gabrijel Skočić. Obojica su bili pripadnici DVD-a Vodice. Na pokopu se okupilo nekoliko tisuća ljudi, među kojima i vatrogasci iz cijele Hrvatske te potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministri Ana Lovrin, Neven Ljubičić, Ivica Kirin i Božidar Kalmeta.

Nakon višednevne borbe za život, na Dan nacionalne žalosti, u Klinici za traumatologiju u Zagrebu preminuo je vatrogasac 23-godišnji Tomislav Crvelin, treći član obitelji Crvelin koji je stradao u kornatskom požaru i osma žrtva te tragedije.

Zdravstveno stanje ostale petorice vatrogasaca koji se liječe u Zagrebu i Splitu i dalje je vrlo kritično. Liječnički konziliji sve će ih liječiti jednako. Uzorci kože svih stradalih šalju se u laboratorij za kultiviranje tkiva u Bratislavi. Prvi transplantati trebali bi stići za dva do tri tjedna.

Jučer je na izvanrednoj sjednici Predsjedništva i zapovjedništva HVZ-a u Šibeniku prihvaćena je odluka o osnivanju Zaklade za pomoć obiteljima poginulih i stradalih vatrogasaca te inicijativa za proglašenjem 30. kolovoza Danom zahvale za sve stradale vatrogasce.

Zamjenik načelnika Stožera zapovjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Gauž kritizirao je izjave predsjednika Stjepana Mesića o potrebnosti intervencije na Kornatu. Rekao je da je neodgovorno izjaviti da je tragedija na Kornatima bila avantura. Dodao je kako je obveza vatrogasaca da se odazovu svakom pozivu, čemu svjeoče i stotine poziva u pomoć ljudi kojima je vatra ugrozila kuće i živote. Gauž je istaknuo da je nedvojbeno da je u intervenciju trebalo ići.

Predsjednik Mesić na komemoraciji u Šibeniku istaknuo je kako je u ratu gubitak ljudskih života imao cijenu očuvanja slobode i života drugih, no da su ovoga puta životi izgubljeni u bespotrebnoj avanturi. Istaknuo je da je samo drugi ljudski život vrijedan života.

Inače, istražni sudac Županijskog suda Dalibor Dukić odredio je produljenje pritvora za dvadesetogodišnjeg Paška Petrinu iz Šibenika kojeg se sumnjiči da je bacanjem opuška cigarete izazvao požar na otoku Kornatu. Produljivanje pritvora sudac je obrazložio posebno teškim okolnostima kažnjivog djela za koji je Petrina osumnjičen.

Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba će iz sredstava za nepredviđene i nedovoljno predviđene rashode - tekuće pričuve Proračuna isplatiti 500.000 kuna potpore obiteljima tragično poginulih i ozlijeđenih vatrogasaca s područja Šibensko-kninske županije. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zamolio je građane da pomognu obiteljima poginulih i ozlijeđenih vatrogasaca uplatama na broj žiro računa 2484008-1500154167 Raiffeisen banke.

Sućut u povodu smrti vatrogasaca uputili su makedonski predsjednik Branko Crvenkovski, guvernerica australske savezne države Novi Južni Wales Marie Bashir i veleposlanstvo BiH u Hrvatskoj.

T-Hrvatski telekom otvorio je humanitarnu telefonsku liniju za prikupljanje novca za pomoć obiteljima poginulih vatrogasaca i vatrogascima stradalima u gašenju požara na Kornatima. Pozivom na broj 060 9009 građani doniraju 6,1 kunu s PDV-om. T-Hrvatski telekom odreći će se svih prihoda u toj humanitarnoj akciji, a sav prikupljen novac bit će uplaćen na račun Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Vezane vijesti

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Iako novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata tek treba biti usvojen, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika