Objavljeno u Nacionalu br. 616, 2007-09-03

Autor: Nina Ožegović

GALERIJA

Kazališna elita u Zagrebu

'TRI SESTRE' glasovitog ruskog redatelja Pjotra Fomenka'TRI SESTRE' glasovitog ruskog redatelja Pjotra FomenkaPeti festival svjetskog kazališta u Zagrebu otvara predstava “Smrt trgovačkog putnika“ američkog pisca Arthura Millera u režiji Belgijanca Luca Percevala, koju izvodi ansambl čuvenog berlinskog teatra Schaubuhne am Lehniner Thomasa Ostermeiera. Predstava se prikazuje u HNK, a na programu je 10. i 11. rujna. Mađarski redatelj Arpad Schilling nastupit će 15. i 16. rujna u ZKM-u sa svojom trupom, koja će izvesti “Blackland“, sarkastični rock cabaret o mađarskoj realnosti nakon ulaska u Europsku uniju. Taj satirični tekst je nastao iz SMS poruka, a govori o političkoj eliti koja se naglo obogatila nakon ulaska Mađarske u Europsku uniju.

Slovensko mladinsko gledališče gostuje 17. rujna u ZKM-u s predstavom Luchina Viscontija “Sumrak bogova“ u režiji Diega de Brea, koja kao i istoimeni film na radikalan način prikazuje dekadenciju u vrijeme fašizma. Turkmenistanac Anna Mele, prozvan u Europi glumačkom zvijeri, gostuje 19. i 20. rujna u ZKM-u s monodramom “Kralj Lear” vraćajući kazalište njegovim ritualnim izvorima.

Redatelj predstave je Turkmenistanac Ovliakuli Kođakulijev, koji kao politički emigrant živi u Uzbekistanu. Predstavu “To dijete” francuskog tekstopisca i redatelja Joela Pommerata kritika je proglasila najvećim događajem prošle sezone. Sastavljena je od niza kratkih šokantnih prizora, koji na kritičan način govore o odnosu roditelja i djece, a prikazuje se 23. i 24. rujna u Komediji. Festival zatvara 24. i 25. rujna legenda ruskog teatra Pjotr Fomenko sa svojom zadnjom predstavom “Tri sestre”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika