Objavljeno u Nacionalu br. 616, 2007-09-03

Autor: Eduard Šoštarić

ORUŽJE ZA OKLOPNJAKE

Norvežani i Izraelci favoriti za opremanje HV-ovih Patria

HRVATSKE PATRIJE AMV 8x8 bit će opremljene u četiri varijante, a nosit će protuoklopne rakete, topove, minobacače, teške strojnice i bacače granata

Hrvatska je nedavno kupila oklopna borbena vozila bez oružja i opreme na njima, a natječaj za oružane sustave vrijedan približno 60  milijuna eura krenut će do konca ove godineHrvatska je nedavno kupila oklopna borbena vozila bez oružja i opreme na njima, a natječaj za oružane sustave vrijedan približno 60 milijuna eura krenut će do konca ove godineNakon što je hrvatska vlada 2. kolovoza 2007. donijela odluku o kupovini borbenih oklopnih vozila AMV 8X8 finskog proizvođača Patria za potrebe hrvatskih Oružanih snaga, prošlog su tjedna uvodnim sastankom ministra obrane RH Berislava Rončevića i izvršnog potpredsjednika finske tvrtke Patria Heiki Hulkonnena počeli službeni pregovori oko sklapanja ugovora o nabavi finskih borbenih oklopnih vozila AMV na osam kotača za potrebe HV-a čije se potpisivanje očekuje tijekom listopada. Nacional je doznao kako će tijekom pregovora MORH pristati na kupovinu još 42 vozila na osam kotača finskog proizvođača, pa će se u HV-u naći ukupno 126 oklopnih borbenih vozila AMV 8X8 bez naoružanja i dodatne opreme vrijednih približno 150 milijuna eura.

Odmah nakon što se zaključi ugovor s finskom Patriom uslijedit će natječaj za opremu 126 vozila naoružanjem, komunikacijskom, medicinskom, izvidničkom, termovizijskom, inženjerijskom i optičkom opremom u vrijednosti 60 milijuna eura. Najveća borba za opremanjem hrvatskih borbenih oklopnih vozila naoružanjem vodit će se između izraelskih tvrtki Elbit i Rafael te norveške tvrtke Kongsberg. Daljinski upravljana oružana stanica omogućit će hrvatskim vojnicima da budu zaštićeni u vozilu dok će istodobno moći koristiti različito oružje prateći i uništavajući ciljeve na LCD ekranu uz pomoć joysticka. Južnoafrička tvrtka Denel, te talijanska Oto Melara bitku su izgubile, ne zbog kvalitete proizvoda, već specifičnosti hrvatskog projekta borbenog oklopnog vozila koji je sklon daljinski upravljanim oružanim stanicama umjesto kupola s naoružanjem.


ELBIT oružanu stanicu s 30 mm topom i protuoklopnim raketama Spike, najjeftinijima u klasi, za AMV-ove su kupili Slovenci prije nekoliko mjeseciELBIT oružanu stanicu s 30 mm topom i protuoklopnim raketama Spike, najjeftinijima u klasi, za AMV-ove su kupili Slovenci prije nekoliko mjeseciTalijanska tvrtka Oto Melara ima aluminijsku kupolnu vatrenu stanicu za vozilo, a "Đuro Đaković" ima razvijen koncept upotrebe čelika više desetljeća pa se talijanski alumunijski koncept ne uklapa u program hrvatskog proizvođača. Južnoafrikanci su sa 2,5 tona kupolom i preteški, jer bi se u tom slučaju morala smanjivati zaštita na vozilu. Pretpostavlja se kako će MORH približno 40 milijuna eura utrošiti na opremanje 84 borbena oklopna vozila daljinski upravljanim oružanim stanicama, a od toga je predviđeno da 24 vozila budu opremljena daljinski upravljanom oružanom stanicom s topom 30 mm i s ili bez protuoklopnog raketnog sustava, potom, 36 oklopnih borbenih vozila bit će opremljeno daljinski upravljanom vatrenom stanicom 12,7 mm koja također može imati protuoklopni raketni sustav na sebi, dok će 24 vozila biti opremljena automatskim bacačem granata 40 mm i strojnicom 7,62 mm.

DENEL iz Južne Afrike također proizvodi kupolne oružane stanice kao i talijanska Oto Melara. Kupola je teška približno 2,5 tone, previše za AMVDENEL iz Južne Afrike također proizvodi kupolne oružane stanice kao i talijanska Oto Melara. Kupola je teška približno 2,5 tone, previše za AMVKad je riječ o protuoklopnom raketnom sustavu koji dolazi s oružanom stanicom vjerojatno je da će se MORH odlučiti za sustav Spike, izraelske proizvodnje koji je danas najjeftiniji na tržištu, s lanserom i jednom raketom stoji 10 tisuća dolara. Preostala 42 vozila bit će opremljena za potrebe izviđanja, medicinskih potreba, logistike, zapovijedanja i izvlačenja, a očekuje se da će iz tog kontingenta od 42 oklopna borbena vozila barem njih šest biti opremljeno minobacačkim sustavom Nemo koji proizvodi finska Patria i koji su već kupili Slovenci. Opremanje ova 42 vozila stajat će približno 15 milijuna eura.
U MORH-u su tek u posljednja dva mjeseca krenuli ozbiljnije s projektom nabave i opremanja borbenog oklopnog vozila zbog toga što se Hrvatska kroz “Dugoročni plan razvoja oružanih snaga” obvezala da će njezine motorizirane postrojbe biti opremljene do 2010. i spremne za vojne operacije pod okriljem NATO-a.

Projekt nabave oklopnih borbenih vozila od velike je važnosti za modernizaciju Hrvatske vojske, no u praksi to ništa neće značiti hrvatskim vojnicima u Afganistanu, jer MORH ne namjerava poslati AMV 8X8 hrvatskim snagama za razliku od Poljske koja je u posljednjih nekoliko mjeseci u Afganistan poslala desetak finskih oklopnih borbenih vozila koje izrađuje licencno na svom teritoriju i zbog toga, kako su sami priznali, barem u tri navrata spasili živote vojnika.

Hrvatski vojnici su već u ratu, ne na hrvatskoj granici, već daleko od nje sFINSKA PATRIA nedavno je Sloveniji prodala desetak minobacača na vozilu AMV 120 mm NEMO, a predviđa se kako će ih uzeti i Hrvatska za svoje AMV-oveFINSKA PATRIA nedavno je Sloveniji prodala desetak minobacača na vozilu AMV 120 mm NEMO, a predviđa se kako će ih uzeti i Hrvatska za svoje AMV-ove krijumčarima opijuma i terorističkim skupinama. Pukom srećom su preživjeli posljednjih nekoliko oružanih napada u Afganistanu, jer je napad bio izveden samo s pješačkim naoružanjem na blindirano terensko vozilo. Da su bili napadnuti raketnim protuoklopnim projektilom ili naletjeli na postavljenu minu, poginuli bi svi članovi patrole a vozilo bi potpuno izgorjelo. Zastarjelo oklopno vozilo riječkog Torpeda BOV-3 iz vremena JNA ili istrošeni Land Rover hrvatske vojne policije ne mogu pružiti nikakvu sigurnost od minsko-eksplozivnih sredstava ili raketnih projektila.

Znalo se da će kontingent hrvatskih vojnika u Afganistanu porasti i da će ojačati aktivnosti talibana i opasnost za živote hrvatskih vojnika. Umjesto da je MORH davno prije nabavio otporna, čvrsta i kvalitetna laka oklopna vozila zbog širenja hrvatskog kontingenta na čitav Afganistan, to se dogodilo tek nakon što su pripadnici HV-a u Afganistanu napadnuti.

OTO MELARA, talijanska tvrtka proizvodi kupolne oružane stanice aluminijske konstrukcije za razliku od Elbita i Rafaela, koji se oslanjaju na čelikOTO MELARA, talijanska tvrtka proizvodi kupolne oružane stanice aluminijske konstrukcije za razliku od Elbita i Rafaela, koji se oslanjaju na čelikStoga su u Afganistan poslana laka oklopna vozila. Radi se o vozilima tipa LMW Iveco, lakim višenamjenskim vozilima otpornim na streljiva 5,56 mm, 7,62, 12,7 do 14,7 mm. Naiđu li na minu postavljenu na cesti, nakon njezine detonacije posada unutar vozila ima puno veće šanse za preživljavanje nego u ostalim terencima, i to zahvaljujući “sendvič” oklopu podvozja koje vrlo efikasno apsorbira udarni val eksplozije, smanjuje njezino djelovanje prema posadi, koja će dijelom biti zaštićena i specijalnim sjedalima koja umanjuju efekt eksplozije. Spomenuta oklopna laka vozila još su uvijek prihvatljivija kad je riječ o misijama patroliranja u naseljenim mjestima, kad se prevozi samo nekoliko vojnika, a ceste su pregledne i vremenski uvjeti povoljni za kretanje na području Afganistana. To je zasad kvalitetno rješenje i za hrvatske vojnike u misiji, barem u situacijama dok se ne dogodi napad samoubojice s autobombom, jer od toga nema zaštite za terenska vozila, laka oklopna ili autobuse. Unatoč svim prijevoznim sredstvima koja daju određenu zaštitu, još uvijek nema rješenja kako se zaštititi od napada samoubojica s automobilom punim eksploziva.

U Afganistanu nema linije fronte niti se bilo tko od vojnika može pouzdati da prolazi kroz sigurno područje na putu do zone u kojoj se nalaze talibanske snage. Jedino što može sačuvati glavu hrvatskim vojnicima je dobro oklopljeno, naoružano, pouzdano i robusno vozilo. Hrvatski vojnici u potpunosti su ovisni o američkoj pomoći ako se nađu pod vatrom talibanskih pobunjenika. Pitanje je koliko brzo pomoć može doći i s čim se može uzvratiti vatra, te kako se zaštititi do tada ako na raspolaganju ne budu imali novokupljena oklopna borbena vozila AMV na osam kotača.

Vezane vijesti

Potpisan Okvirni sporazum između Patrie i Đuro Đaković Holdinga

Potpisan Okvirni sporazum između Patrie i Đuro Đaković Holdinga

Danas u Parizu na svjetskom sajmu sigurnosti i obrane Eurosatory, Ðuro Đaković Holding d.d. (ĐĐH) i Patria potpisali su okvirni sporazum o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika