Objavljeno u Nacionalu br. 616, 2007-09-03

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

HDZ je formirao koaliciju

Ivo PukanićIvo PukanićU petak, 31. kolovoza, u poslijepodnevnim satima, Ivo Sanader okupio je u prilično velikoj konspirativi čelnike triju sebi bliskih stranaka s kojima nakon izbora 25. studenog misli formirati vlast. Taj sastanak, na kojem se formalno trebala naći zajednička strategija u vezi s osječkom krizom, zapravo je bio početak funkcioniranja nove koalicije HDZ-a s HSP-om, HSS-om i HSLS-om. To znači da su koalicije, bez obzira na to što nikakvi dokumenti nisu potpisani, već formirane i da je od 31. kolovoza potpuno jasno tko je na čijoj strani. Za “umirovljenike” i “manjince” zna se da će uvijek biti na strani pobjednika izbora. To je najbolji način da se od svake vlade iskamči dodatan novac i beneficije. U tome su se i zastupnici “penzionera” i “manjinaca” do sada pokazali kao pravi majstori svoga zanata. Bez ikakvih ideoloških predrasuda, gledajući samo korist za svoju interesnu skupinu, davali su i davat će svoje glasove svakome tko im daje više i bolje. Stoga, ako bilo koja strana, desnica ili ljevica, na njih ozbiljno računa, grdno se vara. Oni će biti vjerni samo jednoj strani - onoj pobjedničkoj.

Iako za sada ankete pokazuju da je prednost na strani SDP-a, i to zahvaljujući samo novom, svježem liku - Zoranu Milanoviću, daleko je sve od gotovoga. Preporučio bih vodstvu ljevice da ne slavi prerano, jer kampanja tek počinje, a oni će u njoj imati puno problema. Prvi im je problem to što nisu javno definirali tko su im partneri, kao što je to ovim sastankom u petak definirao Ivo Sanader. Drugi, po meni najveći problem leži u pitanju - tko je lider kampanje i na kome će se zasnivati. Ljude ne zanima previše ideologija na čemu Milanović zasniva svoju retoriku - Tito, Tuđman, ustaše, partizani...

Obične ljude, poput mog oca i majke, sestre i bratića, susjeda i prijatelja, zanima samo jedno - hoće li bolje živjeti u budućnosti, hoće li imati bolja radna mjesta, veće plaće i više slobodnoga vremena. Na ta bi pitanja trebao odgovoriti onaj tko će voditi Vladu, odnosno gospodarstvo i financije. A to je u lijevoj opciji Ljubo Jurčić, a ne Zoran Milanović. Iako sam mnogo razmišljao o tome kako će SDP postaviti kampanju s njima dvojicom, nisam si uspio ništa suvislo predočiti, a još sam slabije mogao zamisliti situaciju ako pobijede. Tko je onaj vrhovni autoritet kojeg će reporter na televiziji pitati o najvažnijim stvarima za funkcioniranje zemlje - Jurčić ili Milanović? Možda sam glup pa ne razumijem politički marketing, no mislim da je SDP napravio nepopravljivu pogrešku kad je prihvatio Račanov model razdvajanja funkcije predsjednika stranke i premijerskoga mjesta. To neće funkcionirati, a kada to SDP shvati, doći će do velikih potresa koji će im odnijeti veliki broj birača, jer će se pokazati kao jako neozbiljna družina. Još će im gore biti ako s tim sustavom uđu u izbore, pobijede i nakon formiranja vlasti shvate da to ne funkcionira.

Da su glasači počeli primjećivati da je to neprirodna stvar može se vidjeti i iz Nacionalove ankete. Po toj anketi je Ivo Sanader daleko najpoželjniji premijer, što jasno pokazuje da u personaliziranoj kampanji, koja će uslijediti, razjedinjeni Jurčić i Milanović nemaju nikakve šanse protiv njega. Zato tvrdim da se SDP ne smije unaprijed radovati pobjedi. Ljevici bi najelegantnije rješenje bilo da za svoga zajedničkog premijerskog kandidata izabere Radimira Čačića, koji je sigurno najsposobniji i s najviše kapaciteta za tu dužnost. Onda s predizbornom kampanjom ne bi imali nikakvih problema.
No to se neće dogoditi, jer ego unutar SDP-a je prejak da bi nekome, za koga smatraju da im cijelo vrijeme soli pamet, predali u ruke premijersku palicu. Mora se priznati da bi takav potez s SDP-ove strane bio neprirodan, jer bi si članovi s pravom postavili pitanje - kakva smo mi to najjača stranka u državi ako među nama nema nikoga tko može biti premijer? Ima ih mnogo koji mogu biti premijeri, samo koliko ih je koji mogu biti dobri premijeri? Ovo su samo neka od stotine pitanja koja se nameću uoči izbora u studenome a na koja je jako teško odgovoriti.

Stoga apeliram na sve koji me maltretiraju pitanjem tko će pobijediti na izborima, neka prekinu s time. Razlog je vrlo jednostavan - nemam pojma tko će pobijediti.

HSLS, HSP I HSS U KOALICIJI

Đurđa Adlešić, Anto Đapić i Josip Friščić postigli su u petak s Ivom Sanaderom koalicijski dogovor za parlamentarne izbore

Vezane vijesti

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

Libija je zainteresirana za primjenu hrvatskog modela borbe protiv mina te za suradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave razminiranjem, proizvodnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika