Objavljeno u Nacionalu br. 616, 2007-09-03

Autor: Marko Biočina

VELIKO NACIONALOVO ISTRAŽIVANJE

SDP 42 : HDZ 28 - Sanader najpoželjniji premijer

NACIONAL JE PROVEO VELIKO ISTRAŽIVANJE na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika iz svih dijelova Hrvatske i otkrio da je SDP trenutno najjača stranka, drugi je HDZ, a daleko iza slijedi HNS

Premijer Sanader okružen suradnicima iz Vlade na prvoj sjednici nakon ljetnog odmora prošli tjedan u ZagrebuPremijer Sanader okružen suradnicima iz Vlade na prvoj sjednici nakon ljetnog odmora prošli tjedan u ZagrebuSDP je uvjerljivo najjača politička stranka u Hrvatskoj. Da se izbori održavaju danas, čak 42 posto opredjeljenih birača glasovalo bi za tu stranku. Vladajući HDZ u ovom trenutku podržava tek 28 posto biračkog tijela. Rezultat je to velikog Nacionalovog istraživanja u kojem je sudjelovalo 1000 ispitanika iz svih dijelova Hrvatske. Treća stranka u Hrvatskoj je HNS kojeg podržava 7 posto birača, a slijede HSP sa 6,5 i HSS s 4,9 posto glasova. Valja napomenuti kako čak 31 posto ispitanika još ne zna za koga bi glasovalo.

Ovakvi rezultati potvrda su tvrdnji kako se u posljednjih 12 mjeseci dogodila značajna preraspodjela glasova na hrvatskoj političkoj sceni. Najvažniji uzrok tog trenda zasigurno je dolazak Zorana Milanovića na čelo SDP-a. Milanovićev novi SDP danas dobija 10 posto više glasova u odnosu na isto istraživanje od prošle godine. Potpora HDZ-u je pala za tri posto, dok su pad popularnosti također zabilježili HSS, HNS i HSP. Ivo Sanader i dalje je najpopularniji premijerski kandidat jer 28 posto ispitanih drži da je on najbolji izbor za premijera. No taj rezultat treba uzeti uvjetno, s obzirom da su se SDP-ovi glasovi podijelili između njihovog premijerskog kandidata Ljube Jurčića sa 16,5 posto i čelnika stranke Zorana Milanovića kojeg podržava 18 posto ispitanih. Kada se ti rezultati zbroje ispada da SDP-ov dvojac podržava skoro 35 posto birača, što znači da je SDP-ov koncept tima naišao na dobre reakcije među biračima.

MANJE PARLAMENTARNE STRANKE gotovo su odreda zabilježile pad potpore među biračima: čini se da je većinu tih glasova uzeo Milanovićev SDPMANJE PARLAMENTARNE STRANKE gotovo su odreda zabilježile pad potpore među biračima: čini se da je većinu tih glasova uzeo Milanovićev SDPNajveći pad zabilježio je Radimir Čačić, kojeg je prije godinu dana na premijerskoj poziciji željelo vidjeti čak 24,5 posto ispitanih. Danas ta potpora iznosi samo 13,5 posto. Iako Čačić i dalje ima dvostruko bolji rejting od svoje stranke, očito je da je njegova kampanja za premijera u ozbiljnim problemima. Ogroman dio popularnosti koju su Čačić i njegov HNS stekli na račun nezadovoljstva Račanovim SDP-om koje je postojalo među biračkim tijelom, vratio se SDP-u nakon dolaska Milanovića na čelo stranke. Uz ovakve rezultate Čačić nema nikakvih argumenata da HNS-ovo koaliranje s SDP-om uvjetuje premijerskom pozicijom za sebe.

NEIZLAZAK NA IZBORE zasad najavljuje oko 6 posto birača, a 31 posto je neodlučnoNEIZLAZAK NA IZBORE zasad najavljuje oko 6 posto birača, a 31 posto je neodlučnoDrugi veliki gubitnici u proteklih godinu dana su HSS i HSLS čija predizborna koalicija zasad bilježi potpuno suprotne rezultate od željenih. Obje stranke danas podržava značajno manji broj birača nego prošle godine. Trenutno ni jedni ni drugi samostalno ne bi prešli izborni prag od 5 posto. Još jedna briga više je i činjenica da su iznimno rano krenuli u kampanju predizbornim plakatima, no rezultati pokazuju kako ona nema nikakvog efekta. Ipak, dosadašnje iskustvo pokazuje kako HSS često bolje prolazi na izborima nego u predizbornim anketama. Đapićev HSP također bilježi stalan trend pada popularnosti. U dvije godine popularnost im je pala s 10,5 na 6,5 posto.


PREMIJERSKI kandidati po izboru hrvatskih građanaPREMIJERSKI kandidati po izboru hrvatskih građanaHDZ i Ivo Sanader kao premijerski kandidat su na gotovo istim pozicijama kao što su bili prije godinu dana, no zaostatak za SDP-om je veći nego ikada. Činjenica da SDP-ov rejting raste neovisno o HDZ-u mora zabrinuti vladajuću stranku jer se iz njega da iščitati kako SDP uspijeva mobilizirati onaj dio biračkog tijela koji na izborima ne glasa “za” već “protiv”. Takvi su glasovi dosad bili podijeljeni između više stranaka, no izgleda da se sad situacija promijenila. Ukoliko većina onih koji na izbore izlaze s idejom rušenja HDZ-a svoj glas daruje SDP-u, ta će stranka imati velike izglede za pobjedu i mandat za sastavljanje vlade.

Ivo Sanader i Stipe Mesić u prosjeku su dobili ocjenu dobar, ali je predsjednik bolje ocijenjen, na pragu je četvorkeIvo Sanader i Stipe Mesić u prosjeku su dobili ocjenu dobar, ali je predsjednik bolje ocijenjen, na pragu je četvorkeIako birači politiku Sanaderove Vlade ocjenjuju prosječnom ocjenom 2,81, što je lagani napredak u odnosu na prošlogodišnjih 2,58, taj podatak nije imao utjecaja na opredijeljenje birača. Ocjena djelovanja samog premijera je tek neznatno viša, 2,84, dok djelovanje predsjednika Mesića birači ocjenjuju prosječnom ocjenom 3,45.

Iako ovo istraživanje ne treba uzeti kao potpuno točan odraz odnosa na hrvatskoj političkoj sceni, očita je velika prednost SDP-a pred HDZ-om samo nekoliko mjeseci prije izbora. Ako žele i drugi mandat na vlasti, Ivo Sanader i HDZ će u narednim tjednima morati pojačati svoje predizborne aktivnosti i pokušati smanjiti ovaj zaostatak.

Veliki rast SDP-a

Nacionalovo istraživanje jasno pokazuje tko su bili politički pobjednici i gubitnici u posljednjih godinu dana. Najzanimljiviji trend je onaj koji pokazuje kako je rejting SDP-a rastao gotovo neovisno o rejtingu HDZ-a. Tako je danas HDZ gotovo na istim pozicijama kao i prije godinu dana, no za SDP-om zaostaje golemih 14 posto.

Četiri kandidata za premijera: SDP-ovi birači podijeljeni

Aktualni premijer Ivo Sanader je i dalje najjači premijerski kandidat. Čak 28 posto ispitanih misli kako bi on bio najbolji premijer. No, taj rezultat treba uzeti uvjetno. Naime, s obzirom da 18 posto ispitanih smatra da bi najbolji kandidat za premijera bio Zoran Milanović, a 16,5 posto da je to Ljubo Jurčić, Sanaderov rejting i ne izgleda tako dobro. SDP-ova ideja o timu Milanović - Jurčić dobro je prošla među biračima i sada taj tim ima kombiniranih 35 posto podrške.

Rekordnih 60 posto za Europsku uniju

PRISTUPANJE EUROPSKOJ UNIJI Jaz među protivnicima i pobornicima raste, sve je više Hrvata za EUPRISTUPANJE EUROPSKOJ UNIJI Jaz među protivnicima i pobornicima raste, sve je više Hrvata za EUNacionalovo istraživanje pokazuje kako pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji podržava rekordnih 60 posto ispitanika. U posljednje dvije godine potpora je narasla za malo više od deset posto. Protiv pridruživanja je 30 posto birača. Sudeći po tim rezultatima ta tema ne bi trebala biti naročito izražena u predizbornoj kampanji s obzirom da su ionako sve značajnije stranke proeuropski deklarirane, te se na tome ne može steći prednost pred političkim konkurentima. NATO SAVEZ nema natpolovičnu, ali ima relativnu većinuNATO SAVEZ nema natpolovičnu, ali ima relativnu većinuPotpuno drukčija priča je s pridruživanjem Hrvatske NATO savezu, kojeg trenu tno podržava tek 46,7 posto ispitanih. Čak 37 posto se tome izričito protivi, dok 15 posto birača o tom pitanju nema stajalište. Upravo zato bi ovo pitanje u predizbornoj kampanji moglo postati predmet političke borbe. Mala potpora NATO-u argument je onima koji tvrde da je prije pridruživanja tom savezu potreban referendum. Pitanje referenduma bi moglo postati jedna od glavnih predizbornih tema.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika