05.09.2007. / 08:37

Autor: Martina Čizmić

SKANDAL

Čučić skriva djecu, sudac ne da pretres stana

Izvanraspravno vijeće potrvrdilo je odluku istražnog suca Ivana Verića da Ljubomir Čučić ostane na slobodi. Čučić je još 2. kolovoza trebao vratiti svoje dvije kćeri njihovoj majci Magali Boers u Francusku.

Kako smo pisali, on to nije napravio, nego je 2. rujna sazvao konferenciju za novinare na koje je doveo djevojčice i izjavio da ih ne namjerava vratiti majci. Policija ga je nakon toga uz kaznenu prijavu privela istražnom sucu. Odbijao je reći gdje su djeca, a istražni sudac odbio je zahtjev za pretragom njegova stana kao i zahtjev za njegovim zadržavanjem.

Sudac je procijenio da, iako je Čučić mjesec dana s djecom izbjegavao policiju, nema opasnosti od bijega i pustio ga da se brani sa slobode. U obrazloženju sudac je naveo da je Čučić obavijestio Centar za socijalnu skrb o svojoj namjeri da ne vrati djecu, javio se u policiju i rekao da s djecom odlazi na godišnji odmor. U policiji je i tražio potvrdu o prebivalištu za kćeri kako bi ih mogao upisati u školu.

Sudac je još istaknuo da je Čučić uredno kontaktirao sa policijom i u vrijeme kada je za njim bila raspisana tjeralica, no ravnatelj policije Marijan Benko to je demantirao. On je rekao da se Čučić policijskoj postaji u Petrinji javio 1. kolovoza kada je htio prijaviti kćeri za polazak u prvi razred, ali nije imao svu potrebnu dokumentaciju. Benko je rekao da policija nije imala informaciju da je Čučić organizirao konferenciju za novinare i na nju doveo djecu. Da je, ranije bi reagirala.

Odvjetnica Magali Boers, Viišnja Drernški potvrdila je da je policija mjesec dana tragala za djevojčicama. Čučićeva odvjetnica Nataša Pifar Mihelić poziva se na sudske odluke donesene u Hrvatskoj i tvrdi da se ne može primjeniti odluka suda u Francuskoj o razvodu braka i dodjeljivanju djece majci.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Sisku upravo je tu argumentaciju uzelou obzir kada je odbilo žalbu državnog odvjetništav na odluku o Čučićevu puštanju na slobodu. Sud smatra da je presuda francuskog suda postala pravovaljana tek kada ju je prije dva dana potvrdio Općinski sud u Zagrebu.

Pravobraniteljica Mila Jelavić istaknula je svoju zabrinutost za dobrobit djevojčica koje su se našle u konfliktnoj situaciji. Rekla je da je poštivanje sudskih odluka obaveza svih i nitko nije izuzetak, ali da se pita tko se o djevojčicama brine, kada je očito da to roditelji ne rade. U potragu za djevojčicama uključio se i Interpol.

Majka Magali Boers, sa djevojčicama se posljednji put čula 26. srpnja kada joj je Lara rekla da se boji da neće ići kući jer joj tata kaže da mora ostati u Hrvatskoj svaki dan. Magali Boers apelirala je da nadležne institucijee omoguće pretraživanje svih potencijalnih mjesta gdje bi mogle biti.

Vezane vijesti

U SAD-u je bucmasto dijete još uvijek ideal

U SAD-u je bucmasto dijete još uvijek ideal

Majke bucmaste djece često pogrešno misle da njihova djeca imaju normalnu tjelesnu težinu, a majke male djece normalne tjelesne težine misle da bi se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika