05.09.2007. / 09:30

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Hrvati bi rado radili od kuće

U istraživanju koje je proveo portal Moj posao čak 51 posto poslodavaca izjavilo je da djelatnicima omogućava rad od kuće. Pri tome 49 posto njih smatra da time smanjuju troškove tvrtke. Mogućnost da rade od kuće iskoristilo je 28 posto radnika.

Istraživanje je provedeno na više od 900 radnika i 75 poslodavaca. Najčešće od kuće rade zaposleni u informatičkom sektoru, njih čak 31 posto. Nakon njih 30 posto zaposlenih u financijskim djelatnostima, pa potom u trgovini, znanosti, obrazovanju i odgoju te građevini i arhitekturi. Najmanje zaposlenih u državnoj upravi, svega 15 posto, radi od kuće.

Najveća mogućnost za rad u udobnosti vlastitog doma je u Zagrebu i okolici, dok je najmanja u istočnoj Hrvatskoj. Ispitanici su izjavili da od kuće rade barem četiri puta tjedno. Kao glavni nedostatak takvog rada ističu teškoće u komuniciranju, dok poslodavci smatraju da će zaposlenike kod kuće ometati drugi ukućani.

Poslodavci ističu kako je takav rada moguć zbog sve razvijenije tehnologije te je time olakšano usklađivanje poslovnog i privatnog života zaposlenika. Zanimljivo je da je čak 75 posto zaposlenika zainteresirano za takav oblik rada iako nemaju mogućnosti za to. Kao najveću prednost gotovo polovica ispitanika ističe uštedu na vremenu provedenom na putovanju na i sa posla, usklađivanje obiteljskog i poslovnog života, veću udobnost i prostornu fleksibilnost. Samo dva posto ispitanih smatra da rad od kuće nema prednosti.

Inače, ispitanici su rekli da takav način rada pridonosi smanjenju stresa, većoj produktivnosti, većem zadovoljstvu poslom, lakšoj koncentraciji te većem radnom elanu.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika