07.09.2007. / 08:08

Autor: Marijana Zrinjski

SYDNEY

Rusija kupuje australski uran

Ruski predsjednik Vladimir Putin i australski premijer John Howard potpisali su danas u Sydneyju prvi ugovor o prodaji australskog urana Rusiji koji će toj zemlji omogućiti izvoz urana već iduće godine, s tim da ga Rusija nema pravo preprodavati drugim zemljama ni koristiti ga u vojne svrhe.

"Sav uran koji se izvozi u Rusiju prodaje se uz veoma stroga jamstva", ustvrdio je Howard dok je Putin dodao kako se uran kupuje od Australije samo iz gospodarskih razloga. Ruski predsjednik također je istaknuo da njegova zemlja već izvozi velike količine obogaćenog urana u vojne svrhe, od čega 30 tona na godinu Sjedinjenim Državama. Stoga nema potrebe da preprodaje australski uran.

Aktivisti za zaštitu prirode upozoravaju pak na mogućnost da taj ugovor poveća rizik od širenja nuklearnog oružja. Čelnik australskog Greenpeacea Steve Shallhorn istaknuo je nesigurnost ruske nuklearne industrije, kao i mogućnost da australski uran zamijeni ruski uran koji se trenutačno rabi u ruskim civilnim centralama.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika