07.09.2007. / 12:38

Autor: Robert Bajruši

KOLUMNA DANA

Sanader i Milanović love partnere

Ako se u iduća dva i pol mjeseca ne dogodi nekakav spektakularan obrat ili ogroman kiks već danas se sa stopostotnom sigurnošću može predvidjeti rezultat parlamentarnih izbora u studenom. Dvije vodeće stranke HDZ i SDP (odnosno SDP i HDZ, kako kome više odgovara), osvojiti će daleko najveći broj saborskih mandata i dati budućeg premijera. Ono što je isto tako sigurno, jest da nitko neće imati natpolovičnu većinu već će morati koalirati s najmanje dvije, a možda i tri stranke. U takvim okolnostima postaje jasno kako će se izborna kampanja voditi na dvije fronte – javnoj, gdje će Ivo Sanader i Zoran Milanović pokušati pridobiti čim veću potporu javnosti, ali i tajnoj, na kojoj šefovi HDZ-a i SDP-a počinju tražiti postizborne partnere s kojima bi formirali vladinu većinu.

Sanader to radi već duže vrijeme, a tajni sastanak od 31. kolovoza kada se u Banskim Dvorima sastao s Antom Đapićem, Đurđom Adlešić i Josipom Friščićem predstavlja uvod u svojevrsno „bezeciranje“ saveznika. Pritom glavna meta sadašnjeg premijera nisu ni HSP ni HSLS jer ove dvije stranke ionako predstavljaju HDZ-ovu rezervnu ekipu. Koliko god se Đurđa Adlešić i Anto Đapić vole hvaliti kako su nezavisni i podjednako udaljeni od HDZ-a i SDP-a, to jednostavno nije istina. I jedni i drugi redovito podupiru Sanaderovu vladu u svim krucijalnim temama, a povremeni napadi na HDZ isključivo su u funkciji političke glume.

Zato je Sanaderu najvažnije pridobiti Friščića. HSS bi nakon izbora mogao imati između osam i deset zastupnika, i bez njih će biti teško formirati stabilnu vladu. Problem je u tome jer je HSS jako skup partner čiji će zahtjevi za subvencijama za seljake ili neodgodivim proglašenjem Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, objektivno gledano u velikoj mjeri otežavati djelovanje izvršne vlasti. Iako to znaju i na ljevici i na desnici, i u SDP-u i u HDZ-u će napraviti sve kako bi pridobili haesesovce.

Stoga ne treba biti pretjerano kritičan prema Sanaderu jer niti Milanović se neće ponašati drukčije. Dok je u opoziciji on može naglašavati vlastitu beskompromisnost, ali ako će se zajedno s Ljubom Jurčićem naći u poziciji sastavljanja koalicije, vjerujte, postati će kudikamo popustljiviji. Osim toga, Milanović griješi jer već mjesecima ne kontaktira s šefovima potencijalnih saveznika.

Ovdje se ne radi o dogovorima nego stvaranju pretpostavki kako bi nakon izbora bilo odmah jasno tko što traži. SDP će imati problema čak i s HNS-om i IDS-om koji su jasno rekli da će koalirati sa socijaldemokratima, ali isključivo pod uvjetom da se prihvate njihovi zahtjevi. Čak ako Radimir Čačić odustane od nerealnog zahtjeva da bude premijer, SDP-u neće biti lako ispuniti sva traženja svojih najbližih partnera. Upravo zbog toga Milanović je pogriješio jer još uvijek nije inicirao sastanke s Čačićem, Friščićem i vodećim predstavnicima nacionalnih manjina. Oni sve skupa mogu donijeti oko 25 zastupničkih mandata koji su SDP-u neophodni za formiranje buduće vlade. Ivo Sanader to jako dobro razumije i zato je prvi startao u bitki za koalicijske partnere.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika