07.09.2007. / 20:07

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Spojevi BTEX uzrok onečišćenja vode na Vrbanima 3

Miro Laco, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i koordinator Stožera za problem vode u naselju Vrbani 3 istaknuo je kako je važno da u vodi nije nađen benzen, koji je naročito opasan za zdravlje.

Na današnjoj konferenciji za novinare u zagrebačkom Poglavarstvu rečeno je da su najnovije analize onečišćene vode u zgradama zagrebačkog naselja Vrbana 3 pokazale da u toj vodi nema kritičnih spojeva, no da je akutno onečišćena spojevima BTEX, a najviše etilbenzenom i ksilenima, koji su slična sastava kao nitrorazrjeđivač i razrjeđivač. Analizu su obavili Institut "Ruđera Boškovića" i gradski Zavod za javno zdravstvo.

Miro Laco, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i koordinator Stožera za problem vode u naselju Vrbani 3 istaknuo je kako je važno da u vodi nije nađen benzen, koji je naročito opasan za zdravlje. Najavio je da će epidemiološka služba izraditi program mjera koji će stanovnicima Vrbana 3 omogućiti utvrđivanje zdravstvenog stanja, odnosno moći će se vidjeti u kojoj je mjeri, eventualno, narušeno zdravlje ljudi.

Laco je rekao da u ovom trenutku nitko od stručnjaka ne može potvrditi koliko su ti spojevi pronađeni u vodi u zgradama na Vrbanima 3 štetni i na koji način utječu na zdravlje ljudi. Istaknuo je kako se još ne zna uzrok onečišćenja vode te da su jučer uzeti uzorci cijevi iz jednog stana, a rezultati analize koju obavlja gradski Zavod za javno zdravstvo očekuju se za deset dana. Laco je najavio da će danas biti uzet uzorak cijevi iz drugog stana, koji će najvjerojatnije biti poslan na analizu u Veliku Britaniju.

Također je kazao da je i policijskoj krim-službi iznio najnovije podatke, odnosno stručno potkrijepljene sumnje, a policija dalje obavlja operativne radnje. Također je rekao da je osnovano Stručno vijeće, koje će davati naputke kako na temelju dobivenih rezultata riješiti problem, a jedan od članova je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju Franjo Plavšić.

Rekao je da im je Plavšić, među ostalim, u dopisu u kojem su tražili njegovo mišljenje, naveo da se ta onečišćena voda u zgradama na Vrbanima može upotrebljavati isključivo za ispiranje zahodskih školjka. Laco je rekao da je u osam zgrada otkrivena onečišćena voda.

Problem onečišćene vode mineralnim uljima u dvjema zgradama pojavio se prije otprilike godinu dana.

U Gradskom poglavarstvu, na konferenciji za novinare sudjelovali su i predsjednik Stručnog povjerenstva za rješavanje problema kontaminirane vode u naselju Vrbanima 3 dr. Marijan Ahel i član Povjerenstva dr. Zdenko Šmit.

Vezane vijesti

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Potaknut prijateljem koji se nije tuširao i nakon višemjesečnog istraživanja, južnoafrički student Ludwick Marishane dobio je svjetsko priznanje za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika