08.09.2007. / 13:05

Autor: Nina Tomljanović

PITANJE KOSOVA

Za EU je status Kosova ''najveći izazov''

Početkom kolovoza otvoren je dodatni krug pregovora pod pokroviteljstvom međunarodne trojke koju čine EU, Sjedinjene Države i Rusija, nakon što je Rusija blokirala rješenje u Vijeću sigurnosti UN-a da se, prema planu UN-ova izaslanika Marttija Ahtisaarija, donese rezolucija koja bi otvorila put da Kosovo dobije međunarodno nadziranu neovisnost

Drugog dana neformalnog sastanka u portugalskom gradu Viani do Castelo, ministri vanjskih poslova Europske unije, na dnevnom redu kao najvažniju temu imaju pregovore oko određivanja konačnog statusa Kosova.

Početkom kolovoza otvoren je dodatni krug pregovora pod pokroviteljstvom međunarodne trojke koju čine EU, Sjedinjene Države i Rusija, nakon što je Rusija blokirala rješenje u Vijeću sigurnosti UN-a da se, prema planu UN-ova izaslanika Marttija Ahtisaarija, donese rezolucija koja bi otvorila put da Kosovo dobije međunarodno nadziranu neovisnost.

Taj proces kada bi trojka trebala podnijeti izviješće o naporima približavanju dijametralno suprotnih stajališta Beograda i Prištine oko budućeg statusa Kosova, trebao bi trajati do 10. prosinca. O dosadašnjem procesu, ministre je izvijestio njemački diplomat Wolfgang Ischinger, predstavnik EU-a u međunarodnoj trojci.

Prije početka sastanka njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je da sada nije potrebno opterećivati trojku s prevelikim očekivanjima. "Ne smijemo preopteretiti trojku s očekivanjima, nakon što je posebni izaslanik Ahtisaari završio proces pregovora koji nažalost nije završio rezultatom kojeg smo željeli, pa sada izgledi za postizanje rješenja i dogovora nisu veći. Smatram da su takvi da treba pokušati sve što je moguće, kako bi se unijela dinamika i pomak na obje strane. I tu smo u procesu gdje se nadamo da ćemo ga kreirati na način da se neće dogoditi raspad zajedničke vanjske politike", smatra Steinmeier.

Za EU, status Kosova predstavlja "vrući krumpir", budući da nema potpunog suglasja oko statusa te pokrajine, koja je sada pod protektoratom UN-a. Većina članica EU-a podržava američko stajališta da Kosovo treba postati neovisna država, dok pojedine članice imaju razumijevanje za Srbiju, koja se tome oštro protivi i čija stajališta podržava Rusija.

Luis Amado, portugalski ministar vanjskih poslova izjavio je u četvrtak da je pitanje statusa Kosova "vjerojatno najveći izazov s kojim je Europska unija suočena".

Ministrima EU-a u subotu će se na radnom ručku pridružiti njihovi kolege iz triju kandidatskih zemalja, među njima i hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika