10.09.2007. / 08:49

Autor: Martina Čizmić

KUPOVINA BANAKA

Bayerische Landesbank ipak kupuje Hypo i Slavonsku banku

Bayerische Landesbank ispunio je sve uvjete koje je pred njih postavio guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski te će ponovno ući na hrvatsko tržište.

Očekuje se da će BLB dobiti formalnu suglasnost središnje banke za preuzimanje Hypo i Slavonske banke. Nakon što je BLB izrazila interes za preuzimanjem Hypo i Slavonske banke, guverner Rohatinski uložio je veto te dao odbijenicu Njemcima.

Tijekom pregovora čuli su se povišeni tonovi, a u javnost su izašli i pritisci kojima su predstavnici BLB-a pokušali ipak dobiti odobrenje. Nakon drugog zahtjeva za dobivanje suglasnosti HNB-a, njemačka se banka putem javnih oglasa u medijima ispričala štedišama Riječke banke.

Navodi se da je njihovo povlačenje bilo brzopleto i štetno te priznaju da nastalu kriznu situaciju nisu riješili na adekvatan i učinkovit način. BLB je uz odobrenje HNB-a napravio reviziju poslovanja obiju banaka te će do kraja godine morati banke dokapitalizirati sa 350 milijuna kuna. Morati će održati i visoke stope adekvatnosti kapitala u idućih godinu dana. U Hypo banci ta će razina iznositi 18,6 posto, a u Slavonskoj 22 posto.

Novi vlasnici implementirati će i najnovije HNB-ove smjernice za sprječavanje pranja novca, a biti će im ograničena i strogo kontrolirana izloženost prema komitentima. Ograničiti će odobravanje velikih hipotekarnih kredita privatnom sektoru, održavati deviznu likvidnost iznad minimalno propisane te smanjitti otvorenost svojih valutnih pozicija.

Nakon preuzimanja, novi vlasnik namjerava spojiti Hypo i Slavonsku banku te smjeniti uprave obiju banaka. Sumnja se u njihovu navodnu korumpiranost.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika