10.09.2007. / 11:09

Autor: Martina Čizmić

MODERNIZACIJA

Hrvatska daje 800 milijuna dolara za nove avione

Hrvatska Vlada trebala bi sljedeće godine izabrati novi lovac za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Najskuplja vojna kupnja u povijesti Hrvatske trebala bi biti provedena do 2011. godine. MORH planira kupiti 12 zrakoplova novog tipa koji bi služili za nadzor zračnog prostora. Zbog tehničkih razloga sadašnje MIG-ove trebalo bi prizemljiti do 2011. godine.

Prema najavama informativni upiti trebali bi biti poslani švedskoj tvrtki Gripen, ruskom Mikoja-Gurevič, američkom Lockheed Martin te francuskom Dassultu. Njihovi predstavnici održali su prezentacije u MORH-u, a najveći interes za prodaju pokazali su Amerikanci i Šveđani. Ta dva ponuđača i zbog političkih razloga imaju najviše šanse da dobiju ovaj vrijedni ugovor.

Rusi na natječaju planiraju ponuditi novu verziju MIG 292M. No, stručnjaci smatraju kako je taj zrakoplov presnažan za zadaće koje bi obavljao. Inače, Rusi bi u sklopu ovog ugovora u Zrakoplovno-tehničkom zavodu organizirali regionalni centar za remont i modernizaciju vojnih helikoptera.

Šveđani su u neformalnoj ponudi ostavili sve opcije otvorene. Nude prodaju novog ili rabljenog zrakoplova, na kredit ili putem leasinga. Ukoliko Hrvatska pristane na kupnju zrakoplova JAS 39, Šveđani bi poklonili četiri izvanobalna broda klase Goteborg.

Francuski Dassault nudi besplatno starije verzije Miragea tipa F1 ili 2000, no Hrvatska bi morala platiti tehničku nadogradnju zrakoplova modernom tehnologijom. Samtra se kako je to skuplja varijanta, jer bi zrakoplovi bi bili relativno kratkog vijeka.

SAD je također zainteresiran za ovaj posao. Hrvatskoj nude polovne F16. Kako se nagađa, SAD bi ih poklonio, a Hrvatska bi morala platiti nadogradnju. Iako među stručnajcima postoji otpor prema kupovini polovnih zrakoplova čiji će vijek trajanja uskoro isteći, a samim time i nabava dijelova postati puno teža, ne treba zanemariti SAD-ov politički utjecaj koji bi se mogao pokazati kao ključni faktor.

Vezane vijesti

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas kako je potrebno najkasnije u sljedećih 45 dana donijeti odluku o tome hoće li Hrvatska nabaviti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika