10.09.2007. / 14:10

Autor: Marijana Zrinjski

SLOVENIJA-HRVATSKA

Prodi: "U suradnju Trsta i Kopra treba uključiti i Rijeku"

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je danas nakon susreta s talijanskim premijerom Romanom Prodijem da ga je informirao i o svom dogovoru s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom da se u traženju rješenja za otvorena granična pitanja potraži pomoć treće strane.

U središtu Prodijevih i Janšinih razgovora vođenih na Brdu kod Kranja bili su bilateralni odnosi, gospodarska suradnja i pripreme Slovenije za predsjedavanje Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine. Janša je na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da je talijanski premijer dao potporu novom načinu rješavanja međusobnih pitanja Slovenije i Hrvatske.

"Slovenija je u zadnje vrijeme na tom području napravila velik napredak i stupili smo na put rješavanja tog problema. Postigli smo načelnu političku suglasnost da se u traženje rješenja uključi treća strana. To je Hrvatska predlagala duže vremena, dok je Slovenija bila skeptična, a sada smo na putu koji obećava neko realističko rješenje", rekao je Janša, dodajući da Prodi takav način rješavanja otvorenih pitanja Slovenije i Hrvatske podržava.

Prodi je pak rekao da se zalaže za što jaču suradnju luka u sjevernom Jadranu. Naglasio je da Trst i Kopar nisu dvije luke nego "dvije obale iste luke", te da u njihovu suradnju treba uključiti i Rijeku jer nije riječ o pristaništima u odnosu konkurencije nego lukama koje moraju surađivati, onako kako surađuju sjevernoeuropske luke, te na taj način postati glavna tranzitna središta za teret koji ide u srednjeeuropske zemlje.

Talijanski premijer se za uključivanje Hrvatske u Europsku uniju zalaže, kako je rekao, istim žarom kojim se zalagao za uključivanje Slovenije u tu integraciju.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika