Objavljeno u Nacionalu br. 617, 2007-09-11

Autor: Zrinka Pavlić

ZA PLAZMU SPREMNI

Big Brother bolji bez Borisa

Voditeljsku vještinu Borisa Mirkovića lako bi nadmašio svatko tko si je do tridesete sam naučio zavezati cipele pa odmah na bjanko čestitam RTL-u što ga se riješio, pa makar mi i novi voditelj zasad bio malo bezličan

Zrinka PavlićZrinka Pavlić ROCKY HORROR REALITY SHOWBig Brother, RTL, petak, 20.00
Četvrta sezona Big Brothera počela je sa spektakularnim poboljšanjem - više nema Borisa Mirkovića! Uopće me ne zanima je li sam odustao ili ga je Big Brother izbacio za kaznu što ne zna nijedan sinonim riječi GE-NI-JAAAAAL-NO, no važno je da ga više nema. Borisovu voditeljsku vještinu lako bi nadmašio svatko tko si je do tridesete sam naučio zavezati cipele pa odmah na bjanko čestitam RTL-u na potezu, iako mi je novi voditelj zasad malo bezličan. Kuća Velikog brata ove je godine urešena kvaziantiknim namještajem kakvim se diči svaki luksuzniji kupleraj, a i kandidati su otprilike u istom stilskom registru. Uz alfa-mužjaka koji nosi krunicu i bavi se lovom, ultimate fightom i žvakanjem žarulja na prazan želudac, tu je i emotivac koji plače uz dirljive reklame i navija za Arsenal, istarski ateist-hevimetalac koji mrzi feministice, ali je za ravnopravnost spolova te homoseksualac kojeg bi vjerojatno izbacili iz gay-parade u San Franciscu jer bi ga smatrali karikaturom uvredljivih gay stereotipa i - nepodnošljivom tetkicom. Među ženama je, dakako, zastupljena predstavnica najvažnije profesije za Big Brother - frizerka iz Maksimira, a za estetiku “Rocky Horror Picture Showa” i ekstremnijih sado-mazo transvestitskih priredbi brine se korpulentna crnka iz Dubrovnika koja misli da muškarci bježe od nje jer je jaka i samostalna, ali nam još uvijek nije objasnila zašto od nje bježe žene, djeca, starci i osjetljivije životinje. Nešto manje upadljivu pozadinsku podršku čini nekoliko wannabe glumica, kratkokosa primalja s Ugljana, lik iz Splita koji nalikuje na Dr. Kareva iz “Uvoda u anatomiju” te narodnjačka varijanta Latin lovera sa zlatnim lančićem i zubom. Gotovo svi muški kandidati diče se sportskom (i u nekim slučajevima - borbenom) spremnošću, a među ženama tek jedna (Senka iz Sinja) kao hobi nije navela shopping, nego čitanje. Sad samo da vidimo koga će Hrvoje pokušati zbariti, koga će Stipe pokušati premlatiti i krije li “jaka i samostalna žena” iz Dubrovnika kakvu “Crying game” tajnu ispod... ekstenzija.
Ocjena: zasad obećavajuće (+3)


JOŠ MNOGO ŽGANACA DO DATELINEAPrilog o pedofilima na internetu, Provjereno, Nova TV, srijeda, 21.25
Rijetko se kome ne bi preokrenuo želudac od eksplicitnih poruka koje su pedofili slali novinaru Nove TV dok su mislili da komuniciraju s trinaestogodišnjom curicom. Rijetko tko, međutim, zna i to da je taj prilog u emisiji “Provjereno” Nove TV gotovo doslovna kopija stalne rubrike NBC-jeve emisije “Dateline”, koja nosi naziv “To Catch a Predator”. I ondje reporter na internetu glumi maloljetnika ili maloljetnicu, i ondje sa “starijim stričekima” ugovara sastanak u nečijoj kući te ga na kraju ondje čeka s kamerama. Istraživački je prilog u televizijskom formatu za NBC smislio Chris Hansen, vodeći se metodama organizacije “Perverted-Justice” i premda cijenim plemenite namjere Novinih reportera iz emisije “Provjereno”, zadivilo me s kojom su preciznošću prepisali gotovo sve što radi i Hansen, uključivo s riječima koje upućuju perverznjaku pred vratima. Teško mi se u tom konteksu ne sjetiti izjava urednika s Nove, koji su u najavi nove sezone domaćeg programa na sva usta propagirali da ćemo “vidjeti nešto sasvim novo”.
Ocjena: pokušajte i KVALITETOM kopirati Dateline

DR. HOUSE NA KBC REBROOstati živ, Nova TV, četvrtak, 21.40
Premda je ljudstvo Nove TV i u slučaju emisije “Ostati živ” zagrabilo u nepresušan izvor tuđih ideja na kanalima kabelske televizije te ondje pronašlo se-riju Discovery Chanela, “I Shouldn’t Be Alive”, odradili su puno bolji posao od prepisivača u “Provjerenom”. Epizoda o Suzani Rottman, koja je samo zahvaljujući liječničkim akrobacijama i inventivnosti preživjela napuknuće aorte, odlično je snimljena, inteligentno režirana i vrlo zanimljiva. Protagonisti su prikazani kao obični ljudi s kojima se svatko može identificirati (što je i cilj takvih emisija), a da pritom nisu ispali niti maloumne biljke koje se smrznu pred kamerom niti egomanijaci koji svoje doživljaje i pothvate uzdižu na razinu omanjih revolucija. Posebno bih pohvalila nastup kirurga koji je operirao Suzanu Rottman - osim što je, za razliku od uobičajene liječničke prakse, govorio jezikom koji osim medicinara razumiju i Zemljani, mnogo se više divio medicini i tehnologiji nego sam sebi, što je također rijetkost u njegovoj profesiji.
Ocjena: odličan (5)

TAMPONI???Izbor reklama u sklopu “Istrage”, Nova TV, četvrtak, 20.00
Neću ovaj put komentirati rad Roberta Valdeca i njegovih crnokroničara, ali će mi njegova emisija poslužiti kao primjer nečega što sve češće primjećujem na svim hrvatskim televizijskim kanalima. Ondje nitko živ ne obraća pažnju na slijed propagandnih poruka u blokovima reklama, kao ni na njihovu prikladnost uz sadržaj koji prekidaju. Tako je u ovotjednoj “Istrazi” prikazivana rekonstrukcija prestravičnog pokolja u Četekovcu, Balincima i Čojlugu. Usred priče o teškom krvoproliću, Nova TV ubaci PP blok i prikaže - reklamu za tampone!!! Dobro da nisu stavili promotivni spot za Samurai-noževe.
Ocjena: neukusno (0)

GROBLJE SLONOVAVečer kajkavske popevke - Krapina 2007., HRT2, subota, 22.55
Bila sam uvjerena da je ovaj festival ukinut zajedno sa Štafetom mladosti i Traubisodom. Špicu kao da je netko radio na Commodoreu 64, voditeljica nosi haljinu koja sugerira festival barskih pevaljki i frizuru koja djeluje kao neuspio eksperiment s petardom, Ivo Pattiera u košulji ala Lord Byron čitavo vrijeme nastupa bulji u pod kao da se srami, Jacques Houdek odjeven kao meksički težak kajkavske popevke pjeva kao da traži posao u N’Syncu... Materijala za izrugivanje bilo je više nego na Eurosongu, a asocijacija na groblje slonova bezbroj.
Ocjena: jadno (2)

Vezane vijesti

Tito je živ!

Tito je živ!

DRUŽE SAŠA, UNUČICE BIJELA, TEBE VOLI 'PIRAMIDA' CIJELAPiramida, HTV1, srijeda, 20.15“Piramida” je i ovaj tjedan bila izdanak najgoreg TV šunda, čije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika