Objavljeno u Nacionalu br. 617, 2007-09-11

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

HDZ ne može odgoditi izbore za 24. 2. 2008.

Ivo PukanićIvo PukanićPrije nekoliko dana bio sam u društvu jednog od visokih čelnika SDP-a. Na moje iznenađenje rekao mi je da u vrhu njegove stranke razmišljaju o mogućnosti da HDZ pomakne izbore za tri mjeseca, s 25. studenoga 2007. na 24. veljače 2008. Kad sam pitao zbog čega bi to HDZ učinio, esdepeovac mi je naveo nekoliko razloga. Kao prvo, društvo s Iblerova trga misli kako je HDZ sve isplanirao za izbore u studenome. Očekivali su velike bodove u javnosti zbog produžetka obveznog školovanja na srednju školu i davanja svih udžbenika besplatno. Početak školske godine, koji je u medijima trebao biti popraćen velikim napisima i prilozima o besplatnim udžbenicima, prekrila je tragedija vatrogasaca na Kornatu. Stoga, prema mišljenju esdepeovaca, taj je adut HDZ ispustio. Sljedeći argument za izbore je povrat drugog dijela duga umirovljenicima.

Kako to treba uslijediti ovih dana, a na tragediju s Kornata javnost je još uvijek iznimno osjetljiva, i to će prema mišljenju SDP-a biti podplasirano u medijima, što će i oni potpomoći svojim public relations aktivnostima. U takvoj situaciji, kad dva glavna predizborna aduta HDZ-a javnosti nisu osobito uvjerljiva, vladajuća stranka, nakon što vidi rezultate anketa, odlučit će se za odgodu izbora. Ali, prema mojem mišljenju, to se ipak neće dogoditi. Jer kad bi HDZ to učinio, istog bi trenutka izgubio izbore, jer bi priznao svoju slabost. Kako bi Ivo Sanader objasnio javnosti zbog čega odgađa izbore? Suvisla objašnjenja za takav potez predsjednik HDZ-a nema. Mada bi mu odgoda jako dobro došla samo zbog jednog razloga - SDP bi u tom razdoblju napravio još više grešaka i sav kapital koji je stekao dolaskom Zorana Milanovića, novog i svježeg čovjeka na čelo stranke, bio bi, po svemu sudeći, prokockan.

Poteze koje SDP vuče iz dana u dan kao da mu daljinskim upravljačem diktira Ratko Maček, Sanaderov spin doctor. Nisam mogao vjerovati da, dok je kornatska tragedija još svježa, SDP u Zagrebu upriličuje skup kojim je označio početak predizborne kampanje. Svečarsko i veselo raspoloženje, u trenutku kad se u Dalmaciji pokapaju mladići stradali na Kornatima? Rezultati SDP-ova skupa su pozitivni - ali za HDZ. Nitko normalan u ovoj zemlji taj SDP-ov potez nije shvatio kao prihvatljiv, što se vidjelo i po medijskom praćenju, jer je taj događaj bio stavljen u drugi ili treći plan. Taj skup SDP-a pamti se jedino po tome što je Željka Antunović, druga osoba po važnosti u stranci, ostala bez svoga stolca do Milanovića. Može se Milanović javnosti ispričavati sedam dana i sedam noći, malo će mu tko povjerovati da to nije bila osveta “malog Hijavate“ jer mu je Željka Antunović bila najozbiljniji protukandidat na stranačkim izborima i jer je javno pokazala ambicije u pogledu svoje uloge u budućoj vladi, ako SDP pobijedi na izborima. Taj “nedostatak“ stolca skrenuo je pažljivim promatračima pažnju na još jednu krupnu stvar. Prije mjesec i nešto više Milanović je najavio da će na tom stranačkom skupu predstaviti buduću SDP-ovu vladu. On to nije učinio, nego je samo objavio uski krug na koji računa. Dakle, pokazao je nesigurnost, koja odaje da nije lako pomiriti sve stranačke ambicije i egotripove u vrhu SDP-a, gdje svatko o sebi misli da može biti ministar. Tako se ponašaju u svim strankama kad nanjuše vlast. Ništa manje bolna situacija za Milanovića, koji tek sad spoznaje što znači biti predsjednik stranke, nije ni sastavljanje izbornih lista. Kako odabrati 150 imena među 20.000 članova, od kojih svatko smatra da je veliki političar i da može biti saborski zastupnik?

Ankete na terenu jasno pokazuju trendove - HDZ-ov uzlazni i SDP-ov silazni. Najdrastičniji primjer je u IX. izbornoj jedinici, gdje je Milanović napravio najveći kiks, postavljajući Ranka Ostojića za nositelja liste. U Gotovininu kraju na čelo liste postavlja čovjeka koji je po diktatu stranih tajnih službi osnovao parapolicijski tim za lov na Antu Gotovinu u akciji kodnoga imena “Cash“! U toj jedinici HDZ dobiva 46 posto, a SDP, prema priznanju samoga vodstva stranke, samo 19 posto. I to je, prema tvrdnjama HDZ-a, diskutabilno, jer, prema njihovim informacijama, SDP dobiva samo 14 posto. Milanoviću i njegovu izbornom stožeru predstoje još mnoge nevolje i razne situacije za koje će trebati puno pameti i znanja da ih prevladaju. No s ljudima kakav je Ranko Ostojić, osvjedočeni lažljivac, kojega Milanović želi postaviti za ministra policije u budućoj SDP-ovoj vladi, to će im vrlo teško uspjeti.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika