11.09.2007. / 12:35

Autor: Marijana Zrinjski

TURSKA

U posljednji trenutak spriječna eksplozija u centru Ankare

Pirotehničari turske policije demontirali su bombu velike razorne moći postavljenu danas ispod vozila u središtu Ankare u utorak, na šestu godišnjicu napada 11. rujna. na SAD.

Prema riječima turskog dužnosnika Kemala Onala samo je precizan rad policijskih snaga spriječio moguću katastrofu. "Ne želim ni misliti kakve bi bile posljedice da je atentat izveden", kazao je guverner turske prijestolnice. Parkiralište na kojemu se nalazilo kombi vozilo s postavljenim eksplozivom, ima nekoliko katova, a smješteno je u četvrti Kurtulus, gusto naseljenoj stambenoj zoni u središtu Ankare. O organizatorima napada za sada se ništa ne zna.

U Turskoj je posljednjih godina bilo izvedeno nekoliko smrtonosnih atentata, a najkrvaviji je bio napad 2003. godine. Tada su se islamski teroristi zabili vozilima u dvije sinagoge u Istanbulu 15. studenoga, te u britanski konzulat i banku HSBC 20. studenoga. Poginule su 53 osobe, a 600 je bilo ranjeno.

Osim islamističkog terorizma, turske vlasti za niz eksplozija u velikim gradovima i turističkim središtima krive organizacije ekstremne ljevice te separatiste iz Radničke stranke Kurdistana (PKK, kojoj je rad zabranjen).

Vezane vijesti

Deaktivirana bomba od 250 kg u Sjevernoj Irskoj

Deaktivirana bomba od 250 kg u Sjevernoj Irskoj

Deaktivirana je bomba teška 250 kg pronađena u ostavljenom kombiju na jugoistoku Sjeverne Irske, objavila je u subotu policija koja je pronašla i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika