12.09.2007. / 08:33

Autor: Martina Čizmić

PREDSJEDNIK O GOSPODARSTU

Mesić protiv Vladine privatizacijske politike

Predsjednik Mesić na otvaranju Zagrebačkog velesajma zauzeo je jasan stav. Sadašnja gospodarska politika nije dobra i treba je mijenjati.

Mesić nije rekao da će na izborima podržati neku stranku, ali je istaknuo da će stati uz program koji će Hrvatskoj omogućiti da počne živjeti od vlastitih prihoda, a ne od zaduživanja i rasprodaje imovine.

Na trenutke predsjednikove teze podudarale su se s porukama koje su do sada isticali glavni politički akteri. Čak je i ponovio neke teze koje je Čačić istaknuo na prvom predizbornom sučeljavanju.

Mesić je istaknuo da u Europi djeluju jaka i uspješna državna poduzeća koja demantiraju tvrdnju o državi kao lošem vlasniku. Najjače je kritizirao Vladu, govoreći kako je u proteklih sedam godina inozemni dug svakog mjeseca rastao za 230 milijuna eura, a u prošloj godini za 288 milijuna eura mjesečno. Mesić je poručio da tako dalje ne ide, te da se Hrvatska ne može hvaliti ekonomskom stabilnošću, a onda živjeti na kredit.

Uključio se i u raspravu o modelu financiranja razvoja koju vode HDZ i SDP. Prema ideji SDP-a, koju podržava i Čačić, razvoj se može financirati zaduživanjeem sve dok je gospodarski rast veći od deficita. No, HDZ zasttupa ideju po kojoj se deficit mora svesti na nulu jer se njime ne može financirati razvoj.

Mesić se osvrnuo i na pitanje izvoza i istaknuo da je najbitnije biti dovoljno konkurentan na tržištu. Istaknuo je da bi se trebale stvoriti razvojne agencije jer Hrvatskoj treba planiranje i plansko ulaganje. Napomenuo je da ulaganje u proizvodnju treba osloboditi svakog poreza, dok trošenje na luksuz treba progresivno oporezivati. Također je istaknuo da bi trebalo oporezivati svaku kunu koja se iznese iz zemlje, a osloboditi poreza reinvestiranu dobit.

Iako nije potvrdio, Mesićevi stavovi podupiru SDP-ovu ideju o uvođenju poreznog sustava koji se temelji na plaćanju poreza prema ekonomskoj snazi. Ponovno bi uveli i porezne olakšice za ulaganju u razvoj poduzeća koje je HDZ ukinuo. Općenito HDZ se protivi porezu na kapitalnu dobit jer bi po njima, to uništilo tržište kapitala.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika