11.09.2007. / 16:13

Autor: Goran Jurić

BRIJUNI

Konferencija o elektroničkim sadržajima

Konferencija Econtent summit: Scenariji za budućnost okupila je prošlog vikenda na Brijunima profesionalce novih medija i tehnologija u Hrvatskoj i regiji, kako i predstavnike vladiog sektora, globalne akademske i poslovne medijske zajednice kako bi skrenuli pozornost na važnost elektroničkog sadržaja u razvoju i konkurentnosti.


Konferencija, koju su organizirali Središnji državni ured za e-Hrvatsku, Internet institut i Business institut, bila je ujedno i simboličan završetak tjedna u kojem se na Brijunima okupilo 32 stručnjaka iz čitavog svijeta. Oni su na Nagradi svjetskog summita 07 (WSA) ocjenjivali i upoznavali se s najnovijim elektroničkim sadržajem iz čitavog svijeta, a u užu konkurenciji iz Hrvatske ušli su projekti Urban jungle – edukativna prometno računalna simulacija u kategoriji e-Entertainment i multimedijalno predavanje o magnetizmu.

Od projekata u Hrvatskoj, Miroslav Kovačić, državni tajnik za e-Hrvatsku spomenuo je još i e-Otoke, "pametni index“ razvijen na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, ostale projekte e-Hrvatske, kao multimedijalna predavanja za matematiku i fiziku za srednje škole.

"Važno je da se da počelo s najtežim gradivima kroz zabavan način za učenje. Sve je to dostupno učenicima i roditeljima na posebnom portalu za obrazovni sustav. Mislim da je ovaj projekt jedan od najuspješnijih i najkvalitetnijih koje smo dosad odradili", zaključuje Kovačić. Iako je ovakav projekt hvale vrijedan, za iskorištavanje njegovog punog potencijala potrebno je i opremiti učionice u školama pametnim pločama, projektorima te računalima koje bi učenici mogli koristiti i u slobodno vrijeme.

Predavači su se dodirnuti načina na koji se medijska scena mijenja uz nove medije i servise poput YouTubea i Wikipedije te o ulozi elektroničkog sadržaja u obrazovanju, kao i načina na koji se poslovanje, znanost i kultura mijenjaju pod utjecajem novih tehnologija. Među najzanimljivijima bilo je predavanje Tina Radovanija, porijeklom iz Hrvatske, trenutno zaposlenog na BBC-u, koji je istaknuo prednosti i mane novih tehnologija u medijima te način na koji one mijenjaju ulogu medija u informiranju i komunikaciji sa čitateljima.

Više o projektu e-Hrvatska i njegovom razvoju možete pročitati u tekstu Kovačić: "Zadovoljan sam dosadašnjom informatizacijom Hrvatske.

Vezane vijesti

Zatvaranje EU-a na duže vrijeme

Zatvaranje EU-a na duže vrijeme

Visoki poljski državni dužnosnici izrazili su u ponedjeljak u Splitu na konferenciji "Regionalni razvoj i fondovi Europske unije - prijenos znanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika