12.09.2007. / 13:17

Autor: Nina Tomljanović

DEN HAAG

Haag odbio zahtijev obrane generala Gotovine

Obrana generala Gotiovine je u zahtjevu da se taj dosje izbaci napisala kako je tužiteljstvo bilo dužno ponuditi svjedoke koji bi potvrdili autentičnost tih dokaza

Zahtjev obrane generala Ante Gotovine za izuzimanjem tzv. Gotovinina francuskog dosjea iz procedure neutemeljen je, ocijenilo je danas haaško tužiteljstvo te je od Haškoga suda zatražilo da se taj zahtjev odbije.

Krajem kolovoza odvjetnici generala Ante Gotovine Raspravnom vijeću Haaškog suda uputili su zahtjev u kojem traže da se iz odgovora haške tužiteljice Carle Del Ponte na njihov zahtjev Gotovina pusti na slobodu, te da se izuzme tzv. francuski dosje budući da je Francuska odustala od svih optužbi protiv generala. Tužiteljstvo je, naime, svoje tvrdnje da postoji rizik Gotovinina bijega potkrijepilo, osim dokazima o njegovu bijegu od Haškog suda, i preslikama francuskih i međunarodnih naloga za njegovim uhićenjem i presudama francuskih sudova kojima je, među ostalim, Gotovina u odsutnosti bio osuđen na ukupno 4,5 godine zatvora za pokušaje iznude i otmicu počinjene 90-ih godina.

Obrana generala Gotiovine je u zahtjevu da se taj dosje izbaci napisala kako je tužiteljstvo bilo dužno ponuditi svjedoke koji bi potvrdili autentičnost tih dokaza. Obrana je u tom podnesku tvrdila da je Gotovina bio žrtva zakulisnih igara političkih neistomišljenika u Francuskoj koji su ga lažno optužili za sudjelovanje u tim kaznenim djelima. "Gotovina nije ničim doveo u pitanje autentičnost tih dokumenata. Umjesto toga, kao objašnjenje je ponudio razrađenu priču o uroti kako bi objasnio da su ti dokumenti zapravo dio zavjere širih razmjera protiv njega. On nije ni za jedan dokument rekao da je lažan, krivotvoren ili na drugi način nevjerodostojan", navodi se u podnesku koje je tužiteljstvo podnijelo jučer.

U tom je podnesku haaško tužiteljstvo napisalo da je preslike sudskih dokumenata i naloga za njegovim uhićenjem dobilo redovnim putem od francuske vlade te da ih je u skladu s propisima Haškog suda proslijedilo haškim sucima. Također je napomenulo kako, u skladu s važećom praksom Haškog suda, nije dužno u takvim slučajevima zvati nikakve svjedoke.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika