12.09.2007. / 14:12

Autor: Nina Tomljanović

MOSKVA

Neposredno prije parlamentarnih izbora Putin raspustio vladu

Putin je kazao kako se zemlja "približava parlamentarnim izborima nakon kojih slijede predsjednički. Svi mi moramo razmišljati o tomu na koji način izgraditi novu strukturu vlasti kako bi što bolje odgovarala predizbornom razdoblju te pripremila zemlju za doba nakon parlamentarnih i predsjedničkih izbora"

Samo tri mjeseca prije održavanja parlamentarnih izbora, ruski predsjednik Vladimir Putin raspustio je vladu na zahtjev premijera Mihaila Fradkova, iako je prethodno na sastanku u Kremlju prihvatio njegovu ostavku.

Putin je kazao kako se zemlja "približava parlamentarnim izborima nakon kojih slijede predsjednički. Svi mi moramo razmišljati o tomu na koji način izgraditi novu strukturu vlasti kako bi što bolje odgovarala predizbornom razdoblju te pripremila zemlju za doba nakon parlamentarnih i predsjedničkih izbora".

Premijer Fradkov je izvijestio kako se njegova odluka o podnošenju ostavke temelji na "približavanju značajnih političkih događaja u zemlji i želji da se predsjedniku omogući puna sloboda pri donošenju odluka, uključujući i onih osobnih".

Čitava reorganizacija je uslijedila uoči parlamentarnih izbora koji će se u zemlji održati 2. prosinca, a tri mjeseca nakon njih održat će se i predsjednički izbori. Razrješenje vlade trebalo bi rezultirati izborom novog premijera, za kojega se smatra da će biti Putinov izbor osobe koja će ga naslijediti nakon što on u ožujku odstupi s predsjedničke dužnosti.

Fradkov će nastaviti raditi kao premijer u svojstvu obnašatelja dužnosti dok ne bude imenovan novi premijer i potvrđen od strane parlamenta.

Bivši predsjednik Boris Jeljcin, tijekom zadnjeg transfera predsjedničkih ovlasti 1999. godine imenovao je Putina premijerom, nekoliko mjeseci prije nego što je Putin postao predsjednik države.

Iako je velika tajna Putinov izbor za njegova nasljednika, većina analitičara smatra da bi on na tom mjestu rado vidio zamjenika premijera Sergeja Ivanova.

Vezane vijesti

Pianigiani dao ostavku

Pianigiani dao ostavku

Simone Pianigiani dao je ostavku na dužnosti trenera Montepaschija, s kojim je u šest sezona provedenih u klubu osvojio jednako toliko naslova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika