13.09.2007. / 12:46

Autor: Nina Tomljanović

ITALIJA

Jednodnevni bojkot tjestenine

Carlo Pileri, predsjednik udruge Adoc, iznosi kako je cijena kruhu od 1985. godine do danas porasla za 750 posto, a istodobno je cijena pšenici pala za jedan cent i sada iznosi 22 centa za kilogram

U Italiji se održava prosvjed pod nazivom "Jedan dan bez paste", kojim se udruge za zaštitu potrošača (Adoc, Adusbef, Codacons i Federconsumatori) protive poskupljenju tjestenine i drugih osnovnih prehrambenih proizvoda od brašna, uključujući kruh i kolače. One su talijane pozvale da danas na svojim jelovnicima bojkotiraju tjesteninu.

Carlo Pileri, predsjednik udruge Adoc, iznosi kako je cijena kruhu od 1985. godine do danas porasla za 750 posto, a istodobno je cijena pšenici pala za jedan cent i sada iznosi 22 centa za kilogram. Dakle, cijena tjestenini i kruhu raste vrtoglavo u lancu od proizvođača do potrošača, dok je otkupna cijena čak niža. Cijena brašna je porasla za 10-13 posto, što ne opravdava povećanje cijene kruhu za čak 50 posto.

Na prosvjedu je talijanska vlada odgovorila pozivom upućenim tvrtkama uključenim u lanac distribucije do trgovina prehrambenih proizvoda da ne povećavaju cijene. Financijski stržari će istodobno kontrolirati cijene u tzrgovinama.

Talijanske udruge potrošača traže i intervenciju Bruxellesa zatraživši od Europske unije odobrenje da se odobri sijanje pšenice na novih tri milijuna hektara te da se tako povećaju površine, koje su sada određene europskim normama, predviđene za proizvodnju pšenice.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika