13.09.2007. / 13:23

Autor: Nina Tomljanović

GOSPODARSTVO

Vukelić: "Inovacija je sastavni dio jačanja konkurentnosti"

Vukelić je kazao kako područje Slavonije i Baranje bilježi rekordan rast poduzetničke aktivnosti, jer je od jednog poduzetnika na 100 radno aktivnih stanovnika 2003. godine, prošle godine imalo 8,5 poduzetnika na 100 stanovnika

Danas u Osijeku na otvorenju međunarodne konferencije "Uloga poduzetničkih inkubatora u razvoju konkurentnosti", ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić je izjavio da jačanje konkurentnosti gospodarstva i poduzetništva znači opstanak na globaliziranom tržištu, ali i preduvjet za rast gospodarstva i životnoga standarda.

Vukelić je kazao kako područje Slavonije i Baranje bilježi rekordan rast poduzetničke aktivnosti, jer je od jednog poduzetnika na 100 radno aktivnih stanovnika 2003. godine, prošle godine imalo 8,5 poduzetnika na 100 stanovnika. Također je dodao kako je Osječko-baranjskoj županiji poduzetnicima odobreno više od 400 milijuna kuna različitih kredita, a da je postotak odobrenih zahtjeva za kredite veći od 90 posto, dok je prosjek u RH između 60-70 posto, što, kako drži, govori o dobrim projektima te ulozi poduzetničkih inkubatora i drugih potpornih institucija za razvoj poduzetništva.

Podsjetio je kako je uloga inovacija sastavni dio priče o jačanju konkurentnosti, jer dolazi vrijeme razvoja novih proizvoda, sa što većim udjelom inovacija i višom dodanom vrijednošću.

Na konferenciji koja se u Osijeku održava do 14. rujan biti će riječi i o ulozi tehnoloških parkova i poduzetničkih inkubatora, modelima za jačanje njihove konkurentnosti te mogućnosti njihova financiranja sredstvima Europske unije.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva je istaknuo kako je u protekle 4 godine Ministarstvo izdvojilo 320 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj poduzetničkih zona, od čega je najviše, oko 26 milijuna kuna, upućeno u Osječko-baranjsku županiju.

Obišao je i zgradu osječkog Udruženja obrtnika, koja je uništena u nedavnom požaru, te izvijestio kako je Ministarstvo već odobrilo pomoć od 150.000 kuna za nabavu informatičke i druge opreme, nakon čega će se razmotriti financijska konstrukcija za što brži nastavak obnove.

Danas će Vukelić posjetiti poduzetničke zone u Valpovu i Petrijevcima te razgovarati s čelnicima tvrtke "Belišće" dd.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika