14.09.2007. / 08:17

Autor: Nina Tomljanović

MUP

Broj prometnih nesreća u porastu, MUP upozorava na pojačane akcije

Na hrvatskim su cestama, u osam mjeseci ove godine poginule 423 osobe, odnosno 36 osoba više nego u istom razdoblju 2006., povećao se broj nesreća, a više je i stradalih

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), zbog porasta broja nesreća, poginulih i ozlijeđenih u prometu je najavilo jači nadzor vozača i "učinkovito kažnjavanje prekršitelja".

Na hrvatskim su cestama, u osam mjeseci ove godine poginule 423 osobe, odnosno 36 osoba više nego u istom razdoblju 2006., povećao se broj nesreća, a više je i stradalih.

U tom razdoblju bilo je 40.846 prometnih nesreća, što je za 7,1 posto više nego u prvih osam mjeseci 2006. (38.130 nesreća), a također je porastao broj ozlijeđenih u prometnim nesrećama na 17.108, što je povećanje za čak 13 posto u odnosu na 2006. godine, kada je bilo 15.079 ozlijeđenih u prometu.

Najveći porast nesreća s poginulima je na riječkom, splitskom, ličkom, osječkom i sisačkom području. Više je poginulih nego godinu dana prije i u krapinsko-zagorskoj, vukovarsko-srijemskoj, zagrebačkoj, dubrovačko-neretvanskoj i istarskoj policijskoj upravi.

MUP navodi kako je nepovoljan trend stradavanja u cestovnom prometu zabrinjavajući jer je istodobno ukupan broj poduzetih mjera policije bio veći za 2 posto.

Stoga najavljuje da će ubuduće policija još jače i sustavno nadzirati vozače, kako bi se spriječio veći broj prometnih prekršaja koji uzrokuju prometne nesreće s najtežim posljedicama. "Policija će, svjesna kolika je uloga sustavna preventivna rada i učinkovita kažnjavanja prekršitelja prometnih propisa, u sljedećem razdoblju posebno na to staviti naglasak", navodi MUP na svojim internetskim stranicama.

Kako bi se zaustavilo povećavanje broja nesreća i njihovih posljedica, najavljuju i izradbu detaljne analize prometne sigurnosti. "S tom svrhom pokrit će se svi prometni pravci koji se statistički iskazuju kao ugrožavajući, a nazočnost policijskih službenika na cestama bit će vidljiva. Da bi se povećao nadzirani prostor, uspostavit će se i još veći broj nadzornih točaka", kažu u MUP-u.

Ciljane aktivnosti u skladu s dobivenim pokazateljima, provodit će se na mjestima i u vrijeme kad se događaju najteže prometne nesreće, dodaju u MUP-u.

Kao najopasnije prekršaje, na koje će se najviše usmjeriti, u policiji izdvajaju nepropisnu brzinu, vožnju pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaza te nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku. Posebna će se pažnja usmjeriti na mlade vozače, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane vožnje, vozače bez položena vozačkog ispita te na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost, poput neuporabe zaštitne kacige i sigurnosnog pojasa.

U MUP-u upozoravaju da već od ovog vikenda počinju pojačane policijske akcije.

Vezane vijesti

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Sporazum o strateškom partnerstvu kojim je uspostavljen Centar za sigurniji Internet potpisan je danas u Ravnateljstvu policije Ministarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika