14.09.2007. / 12:47

Autor: Robert Bajruši

KOLUMNA DANA

Minorne stranke van iz programa

Mediji vjerojatno neće odlučiti o pobjedniku ovogodišnjih izbora, ali neosporno će odigrati bitnu ulogu u tome tko će iduće četiri godine vladati u Hrvatskoj. Upravo zato od ogromne je važnosti da javnost bude podrobno informirana o stajalištima i potezima stranaka koje imaju priliku formirati vladu. Problem je u tome jer u Hrvatskoj egzistira stotinjak stranaka od kojih jedva desetak ozbiljnih dok su sve ostale marginalne kako po sadržaju poruka koje šalju tako i utjecaju među biračima. Ali u predstojećoj kampanji sve one će na glavnim nacionalnim televizijama – HTV-u, RTL-u i NovojTV – biti izjednačene, tako da će podjednako vrijeme dobiti HDZ, SDP ili HNS, ali i potpuni marginalci koji se, recimo, zalažu za uvođenje monarhije ili zabranu konzumiranja mesnih proizvoda. Inicijator svojevrsne medijske prohibicije je Mislav Bago koji će na HTV-u voditi kampanju i dobro zna kakve ga neprilike čekaju.

Upravo zato zahtjev urednika Informativnih programa tri vodeće tv-mreže u Hrvatskoj treba jednodušno poduprijeti. Koliko god u tiskanim medijima nema obveze pružanja prostora svim strankama, neshvatljivo je da se takvo pravilo nameće televizijama. I to poslije izbornih kampanji 2000. i 2003., koje su pokazale svu besmislenost ovakvog izjednačavanja svih stranaka bez obzira imaju li potporu 30 posto stanovnika ili trideset članova rodbine koji za njih glasaju. Umjesto da kao svuda u svijetu TV debate vodećih političara privuku široku javnost, u Hrvatskoj su tako zamorne da svatko tko je normalan mijenja programe dok ne pronađe nešto zanimljivije. Makar to bio i Big Brother ili neka slična emisija namijenjena zatupljivanju.

Stvar je u tome da su parlamentarni izbori nešto jako važno u životima stanovnika bilo koje države. Svatko se može pretvarati ili misliti kako ga politika ne zanima, međutim htjeli ili ne, ona utječe na naše živote. Možda u ponešto manjoj mjeri u zemljama poput Švedske ili Nizozemske gdje je demokracija duboko ukorijenjena, ali u tranzicijskim društvima kakvo je hrvatsko, izbor političara znatno određuje kako će se živjeti idućih nekoliko godina. Stoga treba dobro znati što se nudi, a to je nemoguće kada vlada kakofonija i dernjava u kojoj stotinu političara kao na tržnici izvikuju kako je njihova ponuda najbolja. Pritom nije riječ o galami nego o ponudi, koja je uglavnom besmislena.

Najbesmislenije od svega jest činjenica da se ipak ništa neće promijeniti. HDZ i Ivo Sanader su izričito podržali postojeće zakonsko rješenje uz obrazloženje da u izbornoj godini ne treba mijenjati regulativu. Premda se radi o klimavom argumentu kojemu se protive skoro sve parlamentarne stranke kao i predsjednik Stipe Mesić, HDZ-ova vlada je pokazala da joj odgovara sadašnja anarhija u prijenosima predizbornih kampanji. Izborni rezultati će pokazati je li se Sanader preračunao ili nije, ali ono što je sasvim izvjesno – gledatelje čeka sumorna televizijska jesen.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika