14.09.2007. / 15:06

Autor: Martina Čizmić

RUSIJA I GRUZIJA

Economist: Žužulova istraga beskorisna

Ugledni britanski časopis Economist u svom je članku komentirao istragu OSCE-a u Gruziji pod vodstvom Miomira Žužula, nazvavši ju gorom od beskorisne.

Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova imenovan je glavnim u OSCE-ovoj istrazi oko navodnog ispaljivanja rakete iz ruskog ratnog aviona nad gruzijskim teritorijem. Rusija je tvrdila da je cijeli incident pripremila Gruzija.

Gruzijci tvrde da je cilj bio novi radar kompatibilan s NATO-vim standardima. Iako je Gruzija predočila istražiteljima na uvid ostatke rakete i dokumente koji dokazuju prisustvo aviona u njenom zračnom prostoru, to očito nije bilo dovoljno Žužulu. Čak niti stručnjaci iz Švedske i Poljske koje je Gruzija dovela i koji su potvdili njihovu verziju događaja nije zadovoljila Žužula. Nitko nije ni pokušao usporediti dokaze.

Economist piše da je istraga samo usporedila svjedočenja o incidentu i donijela zaključak u kojem stoji da se zbog proturječnih verzija događaja, ne može jasno utvrditi što se dogodilo. Rusi su bili oduševljeni takvom odlukom. Protumačili su da su oslobođeni krivnje i nastavili sa propagandom protiv Gruzije.

Economist na kraju zaključuje da je Rusija svojom taktikom prikazala OSCE gotovo beskorisnim. OSCE bi trebao funkcionirati na načelima istomišljenosti. Pa ipak, veto iz Kremlja blokirao bi njegovo financiranje ili druge aktivnosti. Ukratko, bez ruskog pristanka ne može raditi. No, ruska ograničenja čine ga beskorisnim, ili u slučaju Gruzije, gore nego beskorisnim.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika