15.09.2007. / 11:09

Autor: Marko Biočina

INTERVJU

Najbolji brucoši NCL visoke novinarske škole

Nakon završetka prijamnih ispita poznati su studenti prve generacije NCL visoke novinarske škole. Prijamni ispit sastojao se od pismenog ispita poznavanja hrvatskog jezika i opće i masovne kulture, kratkog eseja, te intervjua. Poseban razlog za zadovoljstvo imaju Igor Ćutuk, Marin Ćurić, Barbara Štrbac, Anita Zelić Gereč i Katarina Zorić. Oni su zauzeli prvih pet mjesta na ljestvici upisa. Zanimljivo od najboljih pet brucoša, čak četvero ih dolazi iz Slavonije.

Najbolji je bio Igor Ćutuk, koji je ukupno skupio 326 bodova i tako osvojio laskavu titulu najbrucoša. Ovom Osječaninu novinarstvo kao zanimanje nije ništa novo s obzirom da se tim poslom bavi već više od deset godina. No, usprkos pozamašnom iskustvu nije oklijevao kada je prvi put vidio reklamu za NCL visoku novinarsku školu. „Kada sam vidio program koji škola nudi i popis predavača počeo sam razmišljati o ideji da se upišem. Razmišljao sam kako mi je ova škola vjerojatno jedina šansa da nešto naučim od tako renomiranih imena. Znate, često sam pohađao razne novinarske radionice s vrlo kvalitetnim predavačima, ali ovakva imena na jednom mjestu može se vidjeti jedino ovdje“, kaže Igor.

Naravno, kroz svoje novinarsko iskustvo je uvidio važnost prakse, koja je ujedno i temeljna ideja programa NCL visoke novinarske škole. „U novinarstvu je praksa sve. Naravno, bitno je imati i teoretsku podlogu, ali teorija ne može biti glavna komponenta obrazovanja. A dosad je na studijima novinarstva upravo to bio slučaj“.

S tim se slaže i drugoplasirani na izbornoj listi Marin Ćurić. Za svojim sugrađaninom Igorom Marin zaostaje za samo jedan bod. Ni njemu novinarstvo nije strano, dapače, Marin je glavni urednik Slavonske televizije. „NCL visoku novinarsku školu sam upisao baš zbog prakse. Želja mi je usavršiti se kroz stjecanje novih znanja. Kako to učiniti bolje nego kroz rad u drugim redakcijama i medijskim kućama. Smatram da je to izvrsna nadgradnja na znanje koje već imam“, kaže Marin.

Njemu studentski život i neće biti baš jednostavan s obzirom da mu je posao vezan za Osijek, ali kaže kako ga ni to nije pokolebalo. „Pripremio sam se na to da ću puno vremena provoditi u vlaku, ali nije mi teško. Srećom imam punu podršku moje matične tvrtke koja dijelom i subvencionira moje daljnje školovanje. Ne sumnjam da će biti naporno, mislim da se definitivno isplati.“

Treću na listi ne treba posebno predstavljati. To je već renomirana HTV-ova novinarka i voditeljica Barbara Štrbac. Kaže kako je fakultet željela upisati već dugo vremena, a NCL visoka novinarska škola joj odgovara zbog programa ali i mogućnosti prilagodbe svojim poslovnim obvezama. „Ja sam studirala pravo, ali zbog angažmana na televiziji i obveza koje su iz toga proizašle nikad ga nisam završila. Prije nekoliko godina sam mislila nastaviti sa studijem, ali su mi rekli da bi trebala sve iz početka, a to mi nije odgovaralo. Tada sam saznala za NCL visoku novinarsku školu i ideja me zaintrigirala. Odlučila sam se probati upisati, vjerovala sam da ću uspjeti, ali ovako visokom plasmanu se uistinu nisam nadala“, kaže Barbara.

Možda se nije nadala, ali Barbara se zasigurno dobro pripremila za prijamni, a posljedica toga je ovako sjajan rezultat. Što se tiče njenih ciljeva, sve je jasno. Želi se nastaviti baviti televizijskim novinarstvom. „Mnogi kažu da je televizija zarazna bolest. U mom slučaju to je definitivno istina, ja sam se zarazila. Iako, puno bliže istini je da sam se zaljubila. Namjeravam s tim nastaviti, a nadam se da ću nakon školovanja u ovoj visokoj školi biti još bolja u svom poslu“.

Iako se na prvi pogled čini da je novinarski staž preduvjet za dobar rezultat na upisima to nije tako. To je dokazala Anita Zelić Gereč, magistrica ekonomije koja dosad u životu nema nikakvih novinarskih iskustava. „Ma mene je novinarstvo oduvijek zanimalo, ali se nekako nisam odlučila za to. Upisala sam ekonomiju i taj me fakultet odveo u drugom smjeru. No, nedavno sam listala Nacional i vidjela članak o školi. Razmišljala sam o tome kako je to odličan proizvod i kako je šteta da nečega takvog nije bilo dok sam ja upisivala fakultet. No onda sam shvatila da nikad nije kasno da čovjek realizira svoje ambicije. Naravno da sam vjerovala da ću se uspjeti upisati, ali me ovako dobar rezultat iznenadio, pogotovo činjenica da sam bila najbolja u testu iz hrvatskog jezika“, kaže Anita.

Kao i Barbara, Anita također ima jasne ambicije u novinarstvu. Želja joj je nova znanja koja stekne na visokoj školi stopiti sa znanjima koja već ima. „Da, voljela bih se baviti ekonomskim temama, jer je to nešto što me zanima. Također, čini mi se da danas u medijima ima previše mistifikacija oko te tematike. Ja bi o ekonomskim problemima htjela pisati na način da to svi razumiju“.

Peta na upisnoj listi je još jedna Slavonka. Radi se o Katarini Zorić, iskusnoj radijskoj novinarki, koja je također odlučila unaprijediti svoja nvoinarska znanja i vještine. „Ja sam dosad radila u lokalnim medijima. Mislim da sam tamo dosegnula plafon u smislu znanja i afirmacije. Želim učiti nove stvari i stjecati nova iskustva. Osim toga, mislim da će mi i sama životna promjena dobro koristiti. Zato sam odlučila doseliti u Zagrebi upisati visoku novinarsku školu“, rekla je Katarina.

Od sredine desetog mjeseca svakodnevno će biti u klupi na predavanjima. A tamo Katarina ima jasne ambicije. „Želim biti među najboljim studentima u školi. Uopće ne sumnjam da ću u tome uspjeti. To je moj odabir, tako sam odlučila i nemam izbora. Spreman sam učiti i raditi koliko god treba, te zato znam da ću uspjeti u svom naumu i ostvariti svoj cilj“, objašnjava Katarina.

S obzirom na znanje koje su pokazali na prijamnom ispitu, nema sumnje da će svi oni kao i mnogi drugi koji su se upisali u visoku školu, u budućnosti postati renomirana novinarska imena.

Vezane vijesti

Sud u Mostaru naložio uspostavu jedinstvenih škola

Sud u Mostaru naložio uspostavu jedinstvenih škola

Općinski sud u Mostaru ocijenio je diskriminirajućom praksu postojanja dviju škola pod jednim krovom na području Stoca i Čapljine u kojima se nastava… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika