16.09.2007. / 16:32

Autor: Marijana Zrinjski

PREDIZBORNA KONVENCIJA

Đapić: "HSP je spreman preuzeti vlast u Hrvatskoj"

«Građani Hrvatske početkom devedesetih godina vjerovali su da će Hrvatska za pet do deset godina postati civilizirana europska država blagostanja s visokim moralnim standardom i socijalnom osjetljivošću. Posljednjih sedam, osam godina politički blizanci stajali su između Hrvatske i njezina sna. Danas je Hrvatska zemlja socijalne nepravde, prožeta korupcijom u svim sferama. Ovo je danas negacija Hrvatske», kazao je u svom govoru predsjednik HSP-a Anto Đapić u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski na predizbornoj konvenciji stranke kojoj je prisustvovalo dvije tisuće članova te stranke iz cijele Hrvatske.

Politički sijamski blizanci, kako Đapić naziva SDP i HDZ, bogatstvo plodne Slavonije, poduzetnog sjevera i hrvatskog mora podijeli su nepravedno, kreirali su hrvatsku politiku prema stranim interesima. Omraženi model privatizacije iz devedesetih se nije promijenio ni za jedne vlasti. Ništa se, kaže, Đapić ne mijenja ni u odnosu prema Domovinskom ratu, ni Hrvatske prema izvana. «Hrvatska nakon Domovinskog rata, koji neki nazivaju i građanski, nema niti jednog jedinog heroja. Većina ih je izručena Haagu i to su učinili baš oni koji su se grčevito zalagali za njihovo neizručivanje». Đapić, jedini koji je govorio na jednosatnoj konvenciji optužio je dvije najjače hrvatske stranke za opsjednutost ulaskom u Europsku uniju. HSP se, tvrdi, također zalaže za ulazak i u EU i NATO, ali, naglasio je, pod uvjetom da hrvatski interesi budu potpuno zaštićeni kako se Hrvatskoj kao maloj zemlji ne bi dodijelila uloga podanika. «Hrvatska javnost mora biti informirana i upoznata s time što dobiva s ulaskom u saveze i što gubi. Odluka se mora donijeti odgovorno na temelju potpunih informacija». Predstavljajući, kako je rekao, pobjednički tim HSP-a na pozornicu je pozvao tridesetak članova stranke, od kojih izdvajamo Tonči Tadića, Peru Kovačevića, Ružicu Tomašić, Vladu Jukića i Miroslava Rožića, te mlade autore HSP-ovog gospodarskog programa Igora Mihaljevića i Marka Kolakovića. "Ovo je jedini tim koji Hrvatsku može pokrenuti i vratiti dostojanstvo njezinim građanima", kazao je Đapić govoreći da će HSP ako dođe na vlast smanjiti nezaposlenost, povećati radnička prava, ojačati nacionalnu sigurnost, i provesti reforme na mikroekonomskoj razini koje će između ostalog ojačati razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Najavio je i politiku demografske obnove s najmanje deset tisuća kuna iz državnog proračuna za svakog novorođenog hrvatskog državljanina, besplatno računalo za svakog osnovnoškolca, a za maturante besplatni vozački ispit.

Inače, za zabavni dio konvencije bili su zaduženi Zlatni dukati i splitski pjevač Gulliano. Oni su zajedno dva puta otpjevali predizbornu pjesmu HSP-a i ujedno moto stranke za predstojeće parlamentarne izbore, «Zaštitimo svoj san».

Vezane vijesti

'Promjene su tu, dolaze, ali ne vidi ih se u svakom trenutku'

'Promjene su tu, dolaze, ali ne vidi ih se u svakom trenutku'

SDP je srce dobrih promjena, poručio je danas predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović na stranačkoj Konvenciji, zatraživši od građana i članova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika