17.09.2007. / 09:40

Autor: Martina Čizmić

JOŠ JEDAN NAPAD NA BUSHA

Rat u Iraku vodi se zbog nafte

Alan Greenspan, bivši predsjednik središnje banke SAD-a, koji je otišao s te pozicije početkom 2006. u svojoj novoj knjizi navodi kako je glavni razlog rata u Iraku upravo nafta.

U knjizi "Doba turbulencije: Avanture u Novom svijetu" iznosi oštru kritiku ekonomske politike administracije predsjednika Busha. Posebno kritizira napuštanje fiskalne discipline i konzervativnog načela "male države", što je uzrokovalo rast državnog deficita.

Piše da je uvjeran da je irački predsjednik Sadam Husein predstavljao opasnost za sigurnost opskrbe naftom na Bliskom Istoku.

Bijela kkuća odbacila je neke kritike iz knjige. Kao razloge povećane državne potrošnje ističu borbu protiv terorizma i osnivanje novog ministarstva domovinske sigurnosti i drugih agencija.

SAD i Velika Britanija uvijek su inzistirale da rat u Iraku nema veze sa naftom. Predsjednik Bush kao glavni razlog invazije isticao je razoružavanje Iraka od oruža za masovno uništenje te okončavanje Sadamove potpore terorizmu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika