17.09.2007. / 10:29

Autor: Martina Čizmić

EU

Microsoft će ipak platiti 497 milijuna eura kazne

Microsoftu je odbijena žalba na kaznu od rekordnih 497 milijuna eura koju mu je nametnula Europska komisija zbog monopola na tržištu. 

Prvostupanjski europski sud potvrdio je presudu da je Microsoft iskorištavao svoj dominantan položaj na tržištu.

Microsoft je 2004. proglašen krivim zbog onemogućavanja konkurencije u proizvodnji i plasiranju programa za servere i proizvoda poput medija playera. Microsoft ima dva mjeseca u kojima može podnijeti žalbu Europskom sudu pravde.

Sud je odbacio samo mali dio presude Europske komisije koji se odnosi na ustanovljavanje neovisnih promatrača koji bi nadgledali Microsoftovo ponašanje. Microsoftu je određeno da plati 80 posto pravnih troškova Komisije, dok Komisija mora platiti dio Microsoftovih troškova. Komisija je pozdravila presudu.

Presuda iz 2004. godine odredila je Microsoftu da omogući da njegovi proizvodi mogu raditi i razmjenjivati podatke na računalima koji koriste konkurentske programe. Također je određeno da mora napraviti verziju Windowsa bez Microsoft Media Playera u sebi. Sada odredba kaže da je Microsoft bez sumnje, prisiljavao kupce da kupuju Media Player sa Windowsima.

Prošle godine Microsoftu je kažnjen dnevnim kaznama koje su na kraju iznosile 280,5 milijuna eura za šest mjeseci jer nije poštivao odluku iz 2004. godine.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika