17.09.2007. / 14:49

Autor: Nina Tomljanović

AKCIJA ''MAESTRO''

Direktor Osječke pivovare Ivan Komak svjedočio protiv Matanovića

S obzirom da je istraga proglašena tajnom nije se moglo doznati što je troje svjedoka reklo sucu Ivančiću, koji bi u srijedu i petak trebao ispitati još osmero svjedoka

Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je saslušanje svjedoka u slučaju akcije ''Maestro''. Kako smo i prije najavili saslušan je direktor Osječke pivovare Ivan Komak koji je prvoosumnjičenog bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josipa Matanovića (58) prijavio za korupciju, optuživši ga da ga je tražio oko 10 milijuna kuna kako bi ubrzao postupak poništenja pretvorbe pivovare i kako mu se ne bi umanjio vlasnički udio na temelju dionica iz 1992. godine.

Radi se o dijelu istrage u kojemu je od sedmero uhićenih u akciji Maestro osumnjičen samo Matanović. Njega je USKOK-u prijavio Ivan Komak (57) koji je danas dao iskaz istražnom sucu Borisu Ivančiću. Uz njega iskaz su dale i još dvije svjedokinje, zaposlenica HFP-a Amalija Jurjević i jedna zagrebačka javna bilježnica.

Po drugi put na istražnom se ročištu nije pojavila svjedokinja, također javna bilježnica, pa će joj idući poziv biti uručen uz prijetnju privođenjem.

S obzirom da je istraga proglašena tajnom nije se moglo doznati što je troje svjedoka reklo sucu Ivančiću, koji bi u srijedu i petak trebao ispitati još osmero svjedoka.

Početkom rujna proširena je istraga protiv Matanovića, a on je tada odbacio Komakove optužbe ne iznijevši obranu.

U slučaju ''Maestro'', USKOK je prošloga tjedna zatražio još jedno proširenje istrage protiv dvojice ranije osumnjičenih iz HFP-a - bivšeg potpredsjednika Roberta Peše i voditelja Službe prodaje nekretnina Igora Petlevskog te dvojice novih osumnjičenika - poduzetnika iz Osijeka i izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Osijeku Mane Medića i višeg savjetnika u Sektoru prodaje nekretnina HFP-a Darka Mrkonjića. Kako kaže glasnogovornik zagrebačkog suda Krešimir Devčić, oni će biti saslušani 3. listopada, nakon čega će se odlučiti o zahtjevu za proširenje istrage.

Bivše zaposlenike USKOK sumnjiči da su zlouporabom položaja i ovlasti Mediću omogućili bespravan i besplatan posjed nekretnina u vlasništvu države, a riječ je navodno o pet objekata od 1600 četvornih metara u Gradcu kraj Makarske. Time je, tvrde u USKOK-u, država oštećena za više od milijun kuna.

Vezane vijesti

'U slučaj Pakračke poljane umiješan politički vrh'

'U slučaj Pakračke poljane umiješan politički vrh'

Svjedokinja Đurđica Ilić izjavila je danas na suđenju Tomislavu Merčepu da je tragajući za nestalim nevjenčanim suprugom, srpskim civilom Milanom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika