Objavljeno u Nacionalu br. 618, 2007-09-18

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Verminusovi rimski odresci

Rimski patriciji i bogataši, vlasnici velikih stada, rado su Verminusu žrtvovali telce, znajući da će taj bog izlječitelj njihovim govedima osigurati zdrav život

Veljko BarbieriVeljko BarbieriVerminus je među rimkom sirotinjom, posebno među siromašnim stočarima, bio omražen bog, jer je svoju moć da liječi krave i telad skupo naplaćivao. Taj bog goveda i stada tražio je da mu žrtvuju tele svaki put kad bi ga pozvali da izliječi kravu ili bika: kroz usta u utrobu gurnuo bi svoje iscjeliteljske crve, oni bi napali uzročnika bolesti i kliznuli kroz tijelo izliječene životinje. Ali bogati rimski patriciji, vlasnici velikih stada, rado su Verminusu žrtvovali tele, znajući da će on njihovim kravama, bikovima i telcima osigurati zdrav život i da će oni uvijek imati dovoljno mesa za prodaju i raskošne gozbe, mlijeka, a osobito sira koji su, uz teletinu, Rimljani obožavali. Bogatuni i izješe svoj omiljeni recept za pripremu telećih odrezaka posvetili su Verminusu - vitrelina vermina fricta, Verminusova pečena teletina. Neki tvrde da im se bog, kad god bi pripremili to jelo od teleći odrezaka umotanih u slaninu i pršut i potopljenih u umak od vina i meda, ukazivao na ležaljci koja je u bogataškim triklinijima, blagovaonicima, uvijek bila postavljena za njega. Živjeli su u skladu i prijeteljstvu bogati rimski stočari sa svojim omiljenim bogom, goveda i telci bili su im zdravi, a oni su redovito Verminusu žrtvovali telca i bolesno govedo bilo bi izliječeno. Dok su tako uživali u skladnom suživotu, sirotinjska stoka bila je izložena boleštinama i zarazama, telad je bila boležljiva, pa se nije milila ni samom Verminusu, kad bi mu je, stjeran u škripac, kakav jado žrtvovao, u nadi da će spasiti kravicu. Ipak, premda nevoljko, jer nije volio mršavu i žilavu teletinu, bog bi poslao crve i oni bi izliječili bolesno grlo.


Jedanput je bolesna kravica uginula nakon što su iz nje izišli Verminusovi crvi. Istina, uginula je od neuhranjenosti. A bila je k tomu i skotna, u sebi je nosila već živo tele. Nemajući kud, svjesan da nije obavio svoju zadaću, smilovao se posramljeni Verminus nad sirotanom i udahnuo život već uginuloj kravici, za što je morao platiti visoku cijenu, jer mu je sam Jupiter, koji nije volio da se itko osim njega upliće u pitanja života i smrti, oduzeo dio božanskih moći. Ipak, ostavio mu je čarobne iscjeliteljske crve i Verminus se i dalje mogao skrbiti o rimskim stadima. Poučen vlastitom žrtvom, Verminus je samo od patricija zahtjevao da mu žrtvuju tele, dok je od sirotinje kao naknadu tražio samo po jedan teleći odrezak, a često bi ga dopao tek nakon duga vremena. Ipak, imao je Verminus uvijek dovoljno odrezaka na svom stolu, jer su rimska stada bila brojna, a seljaci koji su poslije pokorili cijeli svijet, rado su žrtvovali zaštitniku svojih goveda, kravica, bikova i telaca. Otkad se pokazao onako velikodušnim, voljeli su ga svi - i bogataši, i veliki stočari, i rimski puk, i rimska sirotinja.

Teleći odrezak u pršutu i kadulji

Istucite 4 teleća odreska i uvaljajte u brašno. Položite na svaki plošku pršuta i listić kadulje. Učvrstite čačkalicom. Pecite odreske na 1 dl maslinova ulja u kojem ste rastopili žlicu maslaca, najprije sa strane na kojoj je pršut, a kad odreske okrenete, podlijte s 1 dl bijela vina, popaprite i posolite, pa kratko pirjajte dok se umak ne ugusti. Služite vruće.

Teleći odrezak sa žabljim kracima

Istucite 3 teleća odreska i umotajte u pancetu, a 3 žablja kraka također obmotojte pancetom. Zazlatite odreske i krakove na maslinovu ulja, ubacite ih u dublju posudu na posteljicu od 0,5 l šalše od pomidora, podlijte s 1 dl bijela vina, posolite, popaprite, dodajte listove bosiljka i lovora, grančicu ružmarina i pirjajte dok meso i žabe ne smekšaju, a umak ugusti. Služite sa skuhanom rižom.

Vezane vijesti

Bakhovi razuzdani jelovnici

Bakhovi razuzdani jelovnici

Dioniza, vječno zanesenog Zeusova i Semelina sin, boga vina, u antičkoj su Grčkoj slavili razuzdanim svetkovinama, Dionizijama, i kraljevi i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika