Objavljeno u Nacionalu br. 618, 2007-09-18

Autor: Nina Ožegović

GALERIJA

Svjetska stručnjakinja za srednjovjekovnu glazbu

KATARINA LIVLJANIĆ dobila je nagradu u Splitu za operu 'Judita' koju je skladala i u kojoj je pjevala sve ulogeKATARINA LIVLJANIĆ dobila je nagradu u Splitu za operu 'Judita' koju je skladala i u kojoj je pjevala sve uloge"Izabrala sam Marulićevu Juditu zbog ljepote teksta i divne priče", rekla je pjevačica i muzikologinja Katarina Livljanić, jedna od najcjenjenijih svjetskih ekspertica za srednjovjekovnu glazbu. Njezin dugogodišnji rad na tom području bio je okrunjen ovog ljeta i u Hrvatskoj kada je na 47. glazbenim večerima u crkvi sv. Donata u Zadru premijerno izvela sa svojim međunarodnim ansamblom Dialogos komornu operu Judita. Zatim je nastupila na Splitskom ljetu na kojem je njezin nastup proglašen "ekskluzivnim muzičkim i kulturnim događajem", a za izvedbu je nagrađena priznanjem Judita.


Katarina Livljanić rođena je u Zadru, a živi u Parizu gdje kao docentica predaje srednjovjekovnu glazbu na Sveučilištu Sorbona. Ondje je i suravnateljica majstorskog programa za izvedbenu praksu srednjovjekovne glazbe, a na Sveučilištu u Limericku u Irskoj osnovala je Odjel za izvedbu gregorijanskog korala. Sa svojim ansamblom rane glazbe Dialogos objavila je četiri CD-a, a nastupa i s ansamblom Sequentia koju vodi njezin suprug Benjamin Bagby.


"Tekst je bio početak, ali mjesecima sam istraživala u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu gdje mi je pomogao etnomuzikolog Joško Ćaleta. Tu sam satima slušala narativne pjesme iz Splita i okolice, a uz to i gregorijanske rukopise iz 16. stoljeća kako bih došla do muzičkog jezika kakvog je Marulić mogao poznavati. I zatim sam od tih starih krhotina stvorila novo djelo. To je zapravo glazbena rekonstrukcija te epohe", rekla je Katarina Livljanić čiji su rad hvalili kritičari Le Mondea, Le Figaroa i New York Timesa. "Mislim da je razlog našeg uspjeha u tome što se srednjovjekovnom glazbom bavimo na način koji može zadovoljiti one koji se tim područjem bave na istraživački način, ali i najširu publiku, koja na koncerte ne dolazi zbog znanstvenih razloga nego zbog uživanja u glazbi", rekla je Katarina Livljanić.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika