18.09.2007. / 09:04

Autor: Nina Tomljanović

PREDIZBORNI SKUP

Hillary Clinton za univerzalno zdravstveno osiguranje

"Plan američkih zdravstvenih izbora" temeljio bi se na osobnoj obvezi svakog građanina da ima zdravstveno osiguranje i porezne olakšice koji bi pomogle pojedincima da plaćaju osiguranje

"Vjerujem da svaki muškarac, žena i dijete trebaju imati kvalitetnu, dostupnu zdravstvenu skrb u Americi", kazala je Hillary Clinton na predizbornom skupu u Des Moinesu, u saveznoj državi Iowa.

Na predizbornom skupu je Hillary Clinton objavila plan uvođenja univerzalnog zdravstvenog osiguranja u SAD, koji bi trebao omogućiti rješavanje krize s 47 milijuna neosiguranih Amerikanaca. "Plan američkih zdravstvenih izbora" temeljio bi se na osobnoj obvezi svakog građanina da ima zdravstveno osiguranje i porezne olakšice koji bi pomogle pojedincima da plaćaju osiguranje. Zasniva se na postojećem sustavu zdravstvenog osiguranja koje većinom daju poslodavci, uz zadržavanje uloge privatnih osiguravajućih tvrtki i ponudu višestrukog izbora za korisnike. Za one koji nisu pokriveni osiguranjem poslodavaca ponudila bi se proširena verzija dvaju vladinih programa - Medicare i programa osiguranja koje trenutačno imaju federalni zaposlenici.

Clinton je predložila više mjera za financiranje plana vrijednog 110 milijardi dolara godišnje, uključujući i ukidanje poreznih olakšica za one koji zarađuju više od 250.000 dolara godišnje.

Pojedini prijedlozi iz njezina plana podudaraju se s onima koje su prije iznijeli njezini glavni demokratski protukandidati - Barack Obama i John Edwards.

Kritike republikanaca uslijedile su ubrzo nakon objave plana, jer oni su podsjetili na neuspjeh reforme sustava zdravstvenog opsiguranja koju je Hillary Clinton prevodila 1994., kada je njezin suprug Bill Clinton bio predsjednik SAD.

Bivši guverner Masschusettsa i republikanski kandidat Mitt Romney kritizirao je plan Hillary Clinton kazavši da je "europski birokratiziran i socijaliziran" te da je neprikladan za Ameriku, iako je u Massachusettsu tijekom njegova mandata uveden sličan sustav obveznog zdravstvenog osiguranja uz državne subvencije.

Pitanje reforme zdravstvenog sustava jedno je od središnjih u utrci za Bijelu kuću u studenom 2008.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika