18.09.2007. / 11:13

Autor: Nina Tomljanović

ŽUPANIJSKI SUD U OSIJEKU

Odbijen prijedlog da se Gudelja pusti iz pritvora

Odluka je donesena na temelju shvaćanja ovog suda i rješenja Vrhovnoga suda RH, po kojem se ekstradicijski pritvor u stranoj državi ne uračunava u maksimalno trajanje pritvora određenog pred domaćim sudovima

Prijedlog da se ukine pritvor Antunu Gudelju, optuženom za ubojstvo nekadašnjeg načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira i još dviju osoba prije 16 godina u Osijeku, odbilo je izvanraspravno vijeće osječkog Županijskoga suda.

Izvanraspravno vijeće navodi kako je prijedlog odvjetnika Antuna Gudelja odbijen kao neosnovan jer je optuženik Gudelj u pritvoru u Republici Hrvatskoj proveo ukupno jednu godinu i pet mjeseci, te da stoga maksimalno vrijeme trajanja pritvora, propisano čl. 109 Zakona o kaznenom postupku, do sada nije isteklo.

Odluka je donesena na temelju shvaćanja ovog suda i rješenja Vrhovnoga suda RH, po kojem se ekstradicijski pritvor u stranoj državi ne uračunava u maksimalno trajanje pritvora određenog pred domaćim sudovima, navodi se u priopćenju. Gudelj je u dva navrata uhićivan u Njemačkoj i Australiji.

Prijedlog za ukidanje pritvora Gudeljevi odvjetnici podnijeli su smatrajući da je u pritvoru proveo više od dvije i pol godine te da je istekao maksimalan pritvor od dvije godine, koliko je zakonski predviđeno za to kažnjivo djelo.

Na odluku koja je donesena stranke nemaju pravo žalbe, a predsjednik raspravnog vijeća zakazao je prvu raspravu za 9. listopada ove godine.

Gudelja optužnica tereti da je u srpnju 1991. godine kao pripadnik pričuvnoga sastava policije na cesti Osijek-Tenja, pucajući iz automatske puške, uz Reihl-Kira usmrtio potpredsjednika Izvršnog vijeća tadašnje Skupštine općine Osijek Gorana Zobundžiju i skupštinskog vijećnika Milana Kneževića, a teško ranio predsjednika Mjesne zajednice Tenja Mirka Tubića.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika