18.09.2007. / 12:01

Autor: Nina Tomljanović

OČUVANJE OZONSKOG OMOTAČA

Sastanak zemalja članica Montrealskog protokola

Na 19. sastanku raspravlja se o rokovima za ukidanje uporabe hidroklorofluorougljika, nadzoru prekograničnog prometa, sprječavanju ilegalne trgovine tvarima koje oštećuju ozon i o fondu za primjenu Montrealskog protokola

Jučer su u Kanadi zemlje potpisnice Montrealskog protokola o ograničavanju proizvodnje tvari koje oštećuju ozonski omotač, među kojima je i izaslanstvo RH, započele svoj 19. sastanak.

Dvadeset je godina prošlo od preuzimanja obveze ograničavanja uporabe freona, halona i drugih plinova koji uništavaju ozon, a do sada je Montrealskom protokolu pristupila 191 članica. Na 19. sastanku raspravlja se o rokovima za ukidanje uporabe hidroklorofluorougljika, nadzoru prekograničnog prometa, sprječavanju ilegalne trgovine tvarima koje oštećuju ozon i o fondu za primjenu Montrealskog protokola.

Izaslanstvo na čelu s pomoćnikom ministrice zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja Danielom Schneiderom izvijestio je o mjerama koje je poduzela Hrvatska na smanjenju opasnih plinova. "Već početkom 2006. godine, četiri godine prije roka određenog Montrealskim protokolom, ukinuta je uporaba CFC-a, CTC-a, halona, metilkloroforma i metilbromida, a znatno je smanjena primjena hidroklorofluorougljika", rekao je Schneider na skupu u Montrealu. Do 2016. godine se planira da hidroklorofluorougljik nestane iz Hrvatske.

Vezane vijesti

Clinton: "ozbiljne posljedice" za Siriju ako nastavi ubijanje

Clinton: "ozbiljne posljedice" za Siriju ako nastavi ubijanje

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u nedjelju članove vlade sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada da zaustave nasilje protiv civila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika