18.09.2007. / 12:01

Autor: Marijana Zrinjski

TAJNOVITA PROŠLOST GENERALA

Lucat: "Gotovina je bio francuski tajni agent"

Ante Gotovina nije bio kriminalac nego francuski tajni agent, kazao je za Jutarnji list, Bernayu Jean Lucat, jedan od svjedoka koji govori u prilog tezi Gotovininog odvjetničkog tima, i bivši policajac i inspektor antiterorističke i kontraobavještajne jedinice francuske tajne službe DST koja je bila pod kontrolom francuskog predsjednika Francoisa Mitterranda.


Nakon što je haaška tužiteljica Carla del Ponte u haaški spis priložila sve tri francuske presude protiv Gotovine, odvjetnički tim Gotovine tvrdi da su svi procesi bili namješteni te da ga upravo radi toga francuske vlasti nikada nisu tražile, štoviše čak su mu 2001. godine izdale francusku putovnicu. Gotovinu je, priča Lucat, Mitterrandova tajna služba htjela uhapsiti, pa i ubiti zbog njegovog tadašnjeg šefa, Dominiquea Erulina, jednog od najtraženijih ljudi nakon što su 1981. godine, poslije više od dvadeset godina vladavine desenice, na vlast došli socijalisti predvođeni Mitterrandom. Budući da je Gotovina bio njegov najbliži suradnik i sam je postao žrtva namještenih procesa.

"Nakon povratka iz Afrike Gotovina je bio uhapšen zbog pljačke kuće draguljara Henrija Solomona. Prema francuskoj presudi za to kazneno djelo optuženi su Gotovina, Erulin i Pfilippe Boyer i Jean Chaillot koji su također ponekad radili za Erulina. Prvi su bili uhićeni Boyer i Chaillot kojima je policajac sugerirao da kažu da su s njima bili Gotovina i Erulin, pa da će dobiti manju kaznu. Boyer je na to nagovorio Chaillota. No, kasnije su promijenili iskaz i priznali da Erulin i Gotovina nikad nisu bili s njima", kazao je Lucat te dodao kako je siguran da je slučaj namješten s obzirom da je kasnije sam, zbog prijateljstva s Erulinom, istražio cijeli proces.

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika