19.09.2007. / 16:34

Autor: Marijana Zrinjski, Martina Čizmić

SLOVENIJA

Oluja oduzela pet života

U olujnom nevremenu praćeno kišom, koje je sinoć i tijekom noći zahvatilo sjevernu i zapadnu Sloveniju, najmanje pet osoba je poginulo, a više ih se smatra nestalima. Najviše štete pretrpio je gradić Železniki, četrdesetak kilometara sjeverozapadno od Ljubljane u kojemu, uz velik broj vatrogasaca, pomoć pruža i vojska.

U mjestu Cerklje blizu ljubljanske zračne luke Brnik tijekom noći smrtno je nastradao 31-godišnji dobrovoljni vatrogasac od strujnog udara prilikom ispumpavanja vode iz podruma jedne kuće koju je zalila voda. U selu Podgorje blizu Letuša prilikom odrona zemlje na jednu kuću umro je 34-godišnji muškarac i 24-godišnja žena, dok su ostale uspjeli evakuirati.

Ministar obrane Karel Erjavec kazao je da dodatnu opasnost u gradu predstavlja izlijevanje nekih opasnih kiselina u pojedinim industrijskim objektima koje je zalila voda. Prema navodima lokalnih vlasti, pod vodom je više od stotinu kuća. Rijeka Sora je u samo nekoliko sati tijekom popodneva narasla za dva metra, te izazvala poplave, odrone i prekide u cestovnim i telefonskim komunikacijama, te opskrbi vodom i električnom strujom.
Premijer Janez Janša koji je jučer posjetio Železnike, gdje je u jedan sat palo od 50 do 100 milimetara padavina na kvadratni metar, obećao je ugroženim krajevima pomoć države. Odobreno je dodatnih 500.000 eura za intervencijske ekipe koje rade na sanaciji štete i spašavanju. Janša je pozvao osiguravajuća društva da stradalim poduzećima i privatnim osobama osiguraju prioritet u procjeni štete i isplati odštete.

Najavio je da će država osigurati i sredstva za obnovu partizanske bolnice Franja, spomen-području od 16 drvenih baraka u kojima su slovenski partizani tijekom Drugog svjetskog rata liječili ranjenike. Bujica je odnijela 13 baraka i uništila eksponate koji su u njima bili izloženi.

Zbog naraslog vodostaja rijeke Save i naplavina zaustavljen je rad nekoliko hidrocentrala. Nuklearka Krško, koja vodu iz Save koristi za hlađenje reaktora, radila je sa samo deset posto snage.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika