19.09.2007. / 11:01

Autor: Nina Tomljanović

OPĆA SKUPŠTINA UN-a

Klimatske promijene primarna tema skupštine UN-a

Više od 80 svjetskih vođa i nekoliko desetaka ministara vanjskih poslova sastat će se u ponedjeljak na jednodnevnom zasjedanju koje će se održati u ponedjeljak

62. po redu zasjedanje Opće skupštine UN-a započelo je pozivom novog predsjednika za jačanjem kapaciteta te svjetske organizacije prilikom rješavanja gorućih svjetskih pitanja, a prije svega rješavanjem problema klimatskih promjena.

Bivši makedonski ministar vanjskih poslova i predsjednik Srđan Kermin jučer je pozvao na jačanje i modernizaciju UN-a kako bi ta organizacija dostojno parirala izazovima 21. stoljeća. "Više nego ikada, globalni izazovi traže multilateralna rješenja, a UN je odgovarajući multilateralni forum za pokretanje akcije", rekao je Kerim u uvodnom izlaganju pred predstavnicima 192 zemlje.

Ban Ki-moon, glavni tajnik UN-a uoči zasjedanja je izjavio da je Kerim odlučio da će "Odgovor na promjene klime" biti glavna tema tijekom godine.

Više od 80 svjetskih vođa i nekoliko desetaka ministara vanjskih poslova sastat će se u ponedjeljak na jednodnevnom zasjedanju koje će se održati u ponedjeljak. Taj sastanak će označiti početak višemjesečnih rasprava o klimi, pred glavnu UN-ovu konferenciju o tom pitanju u prosincu na Baliju.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika