19.09.2007. / 11:55

Autor: Marijana Zrinjski

ZAGREB

Vlatko Pavletić umro u 77. godini života

Nakon kratke i teške bolesti jutros u 77. godini života u KB Dubrava u Zagrebu umro je akademik Vlatko Pavletić.

Sveučilišni profesor, a od 1987. član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, čiji je bio i potpredsjednik šest godina, rođen je u Zagrebu 2. prosinca 1930. Ondje je završio Pučku školu i gimnaziju, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je hrvatski jezik i književnost.

Bio je urednik u "Vjesniku", direktor drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, glavni urednik izdanja Matice hrvatske, uređivao je kulturnu rubriku "Vjesnika", "Vjesnika u srijedu", "Telegrama" i časopise "Izvor", "Krugovi", "Republika", "Literatura" i "Kritika" u razdoblju od 1949. do kraja 1971. u neprestanom kontinuitetu.

Od 1965. do 1967. bio je član Gradskog komiteta SK Zagreb, ali je izbačen iz Komiteta i partije kao hrvatski nacionalist zbog Deklaracije o položaju i nazivu hrvatskoga književnog jezika kojoj je bio jedan od sastavljača. Godine 1972. uhićen je sa skupinom dužnosnika Matice hrvatske (Tuđman, Đodan, Veselica, Gotovac i dr.) i zatim osuđen na godinu i pol strogog zatvora kao hrvatski nacionalist, zbog "pokušaja rušenja i promjene državnog uređenja". Kao spomen na taj zloguki dan osnovao je s kolegama utamničenicima udrugu "11. siječnja 1972." čiji je prvi predsjednik.

Od 1990. obnašao je dužnosti ministra prosvjete i saborskog zastupnika, predsjednika Hrvatskog državnog sabora (1995.-1999.), a potom je dva mjeseca bio i privremeni predsjednik Hrvatske, nakon smrti dr. Franje Tuđmana.

Za svoj dugogodišnji rad kao javni, kulturni i politički djelatnik bio je višestruko nagrađivan. Nositelj je niza najviših državnih odličja, a 2003. dodijeljena mu je nagrada "Zlatni grb" što ju je utemeljio Hrvatski sabor za zasluge u razvijanju parlamentarne demokracije i tolerancije.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika