19.09.2007. / 17:51

Autor: Martina Čizmić

AFERA PRISLUŠKIVANJE

SOVA kršila Ustavna prava Janše i Sanadera

SDS je zatražila održavanje hitne sjednice parlamentarnog odbora za tajne službe kako bi se ispitale okolnosti u kojima je obavještajna služba SOVA 2004. godine snimila razgovor Janše i Sanadera.

Parlamentarni zastupnik SDS-a Miro Petek uvjeren je da je prisluškivanje Sanadera i Janše neustavno i nezakonito posezanje u komunikacijsku privatnost, te kršenje ustavnog prava na privatnost u komunikaciji.

Tako nešto mogao bi odrediti samo najviši sudbeni organ poput Vrhovnog suda i to samo uslučaju kada su ugroženi nacionalni interesi i sigurnost. Rekao je da pregledom SOVA-ine dokumentacije nisu našli nikakvo sudsko rješenje kojim bi bilo pokriveno prisluškivanje Janše i temeljem kojeg bi bivši direktor SOVA-e Iztok Podbregar mogao bivšeg premijera upoznavati s time.

Petek je objasnio kako sjednicu treba sazvati kako bi svoj iskaz o aferi dali tadašnji ministar vanjskih poslova Ivo Vjagl i tadašnji ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc.

Vajgl je rekao da će se odazvati na eventualni poziv na svjedočenje pred povjerenstvom. Bohinc nije dužan odazvati se jer više ne radi u državnoj administraciji.

Predsjednik povjerenstva Pavle Gantar rekao je da je akcija SOVA-e bila legalna jer je odredbu o praćenju međunarodnih komunikacija potpisao tadašnji direktor SOVA-e, što je sukladno zakonu o obavještajnoj službi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika