20.09.2007. / 08:44

Autor: Nina Tomljanović

FRANCUSKA

Sarkozy obećao reformu u javnom sektoru

Francuska vlada je iznijela planove za smanjenje zaposlenika u javnome sektoru u kojem je sada 5 milijuna ljudi, što je dio plana za smanjenje proračunskog deficita iduće godine

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy jučer je u svom govoru održanom u ENA-i, ekskluzivnoj školi za obuku državnih dužnosnika obećao smanjiti broj mjesta u javnome sektoru, ali i ocijenio da bi zaposlenici javnih službi trebali imati pravo birati ugovor o radu i biti plaćeni za prekovremeni rad. "Želim predložiti kulturnu revoluciju, revoluciju koja će promijeniti način mišljenja, način ponašanja", kazao je predsjednik Francuske.

Francuska vlada je iznijela planove za smanjenje zaposlenika u javnome sektoru u kojem je sada 5 milijuna ljudi, što je dio plana za smanjenje proračunskog deficita iduće godine.

Sarkozy je potvrdio da u javnom sektoru svaki treći zaposlenik koji će biti umirovljen, neće biti zamijenjen novim djelatnikom. To znači da 2008. godine neće biti popunjeno oko 22.700 radnih mjesta uz 12.000 radnih mjesta koja su upražnjena 2007.

Sarkozy tumači da će ta mjera pomoći vladi da plaća računa i skrbi da se ne rasipa novac poreznih obveznika, a vlada procjenjuje da će time uštedjeti do 400 milijuna eura 2008. godine.

Francuska vlada obećala je Europskoj komisiji smanjiti svoj proračunski deficit. Sindikati su već izrazili zabrinutosti i najavili da će razmatrati pitanje štrajkova.

Vezane vijesti

Italija: Montijeve reforme prošle Senat

Italija: Montijeve reforme prošle Senat

Reforma talijanskoga radnog zakonodavstva premijera Marija Montija, najvažniji dio njegova pokušaja da potakne gospodarstvo, dobila je u četvrtak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika