20.09.2007. / 14:00

Autor: Marko Biočina

GOLEMI INTERES

Vlada zbog velike potražnje prodaje još veći udio u T-HT-u

Vlada je danas najavila kako će zbog velikog interesa građana razmotriti povećanje paketa dionica T-HT-a koji se putem javne ponude plasira na tržište.

"Bude li interes ovakav kao do sada, 20 do 23 posto dionica HT-a u javnoj ponudi bit će malo, pa će vlada u primjerenom roku, vrlo brzo, možda početkom idućeg tjedna, razmotriti i dodatni postotak dionica za javnu ponudu", rekao je premijer Sanader, naglasivši kako HDZ u slučaju pobjede na predstojećim izborima neće uvesti porez na kapitalnu dobit kao što su najavile neke oporbene stranke.

Sudeći po prva dva dana interes građana za kupnju dionica T-HT-a mogao bi višestruko premašiti interes koji je postojao za kupnju dionica Ine. Navodno je obvezujuće ponude do sada predalo više od 60 tisuća ljudi čime je već sad premašen broj građana koji su sudjelovali u javnoj ponudi dionica Ine.

Službene procjene kako će dionice kupiti oko 70 tisuća građana tako će očito biti nadmašene. Čini se da je upravo dobar profit ostvaren na javnoj ponudi dionica Ine glavni uzrok ovako velike potražnje.

Ako interes za dionice ne bude jenjavao, morat će se mijenjati način raspodjele dionica. Ako vlada ne odobri dodatni postotak dionica za javnu ponudu, za očekivati je proporcionalno smanjivanje pakete dionica za građane, ali i onog udjela koji je rezerviran za institucionalne ulagače.

Problem je što se njihov udio zbog stabilizacije cijena i tržišta ne bi trebao previše smanjivati, dok će svako smanjivanje paketa za građane vlada pokušati izbjeći s obzirom da bi takav bio iznimno nepopularan u kontekstu skorog početka predizborne kampanje.

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika